Desperat Macron tvingas till debatt – mot Le Pen

Det ser inte ljust ut för etablissemangspolitikerna inför EU-valet. I flera länder pressas de bakåt av nationalistiska och invandringskritiska partier. Detta gäller inte minst i Frankrike, där president Macron kan bli tvungen att debattera mot invandringskritikern Marine Le Pen. En sådan kan dock stå honom dyrt.

Som Frihetsnytt har rapporterat talar mycket för att sommarens EU-val kommer bli en katastrof för det politiska etablissemanget. Flera miljöpartier och liberala partier backar och kommer förlora mandat i parlamentet. Samtidigt går nationalistiska, EU- och invandringskritiska partier framåt med stormsteg.

Förödmjukande siffror för Macron

I Frankrike är det tydligt att ett stort skifte är på väg. Enligt opinionsmätningar får invandringskritiska Nationell Samling (Rassemblement National, RN) 33 procent av rösterna. Det skulle ge dem 26 av Frankrike 81 mandat i Europaparlamentet och göra dem till ett av de största partierna i parlamentet.

Detta är mer än dubbelt så mycket som president Emmanuel Macrons EU-lojala regeringskoalition Tillsammans (Ensemble) får. Runt 15,5 procent skulle partiet få.

”Frankrikes öde står på spel”

I ett desperat drag för att vinna uppmärksamhet och eventuella väljare säger Macron att han vill debattera mot RN:s parlamentariska ledare och kändaste politiker, Marine Le Pen. Detta sade han i en intervju med Le Parisien. I intervjun hänvisar han till ”Frankrikes öde står på spel” i och med EU-valet. Men han är inte intresserad av att debattera mot henne efter detta.

Det brukar vara en strategi hos etablissemangspolitiker i Europa att undvika all kontakt med invandringskritiska politiker. Detta för att inte ge dem möjligheten att bemöta anklagelser och påhopp. I Frankrike har detta blivit omöjligt, eftersom RN (och dess föregångare Nationella Fronten) är ett parti som på allvar kunnat utmana Macron om presidentposten.

”Avgå eller utlys nyval”

Le Pen kommenterade Macrons utspel på X med att hon skulle ställa upp, om Macron avgår eller utlyser nyval om hans parti förlorar mot RN i EU-valet. Macron har i nuläget inte kommenterat Le Pens krav.

Om han skulle utlysa nyval skulle det kunna få katastrofala konsekvenser för Macron. Under det gångna året har Frankrike skakats av två enorma proteströrelser: protesterna mot en höjning av pensionsåldern, samt de enorma bondeprotesterna. Under båda framkom det hur hatad Macron är hos den franska allmänheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Macron är som en liten mops som skäller högljutt och nafsar folk i benen när de vänder ryggen till. Men så fort han möter verkligt motstånd springer han iväg sladdrar och gömmer sig hos Ursula eller hos hans boss Klasse Schwab. Macron en ynklig politiker som försöker spela Napoleon.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter