Dessa är hoten mot räntesänkningarna

Många är storbankernas ekonomer som räknar med inte bara en eller två, utan flera räntesänkningar från Riksbankens sida under 2024.  Detta eftersom inflationen är på väg ned mot det tvåprocentiga inflationsmålet. Dock finns det orosmoln som kan driva upp inflationen och därmed lägga räntesänkningarna på is.

Det är framförallt fyra faktorer som Svenska Dagbladet (SvD) tar upp, vilka kan bidra till att räntesänkningarna blir färre än vad bedömare har räknat med.

 • Förändrade prissättningsbeteenden
Förändrade beteenden i prissättningen hos flertalet företag kan få priserna att åter stiga, trots låg inflation. Foto: Envato

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson förklarar att detta är något som analytikerna noterat hos företagen under den kraftiga inflationsuppgång som varit (under 2022 och 2023).

Då företagen under uppgången såg att det gick att höja priserna – utan negativ påverkan för dem själva – kan det ske igen när inflationen och kostnadstrycket återkommer.
Detta kan slå dubbelt ifall det samtidigt uppstår ett lönetryck uppåt, säger han till TT.

 • Geopolitiska risker
Ett handelskrig mellan t ex Kina och USA kommer få stor inverkan på såväl leveranskedjor som tillgången på flertalet varor och energi. Foto: Envato

Det finns flertalet omvärldshändelser som kan påverka prisutvecklingen uppåt.  Såsom ett tilltagande handelskrig mellan Kina och USA och mellan Kina och Europa, vilka påverkar leveranskedjorna, samt tillgången på varor och energi. Geopolitiska risker som väntas komma gradvis efter det amerikanska presidentvalet i höst.

Till detta hör flertalet pågående konflikter i världen som kan eskalera. Framförallt konflikterna i Mellanöstern och andra händelser som kan påverka leveranskedjorna. I synnerhet om de slår mot energirelaterade eller specifika råvaror.

 • Klimatpåverkan
Förstörda skördar till följd av naturkatastrofer och extremare väderhändelser kan bidra till högre livsmedelspriser. Foto: Envato

Här varnar Mattias Persson för diverse naturkatastrofer och värmeböljor världen över1, vilka riskerar att slå mot såväl livsmedels- som energiproduktion. Här nämns även de miljö- och koldioxidskatter som i många länder införts för att (åtminstone på papperet) motverka klimateffekterna.

Dessa höjer levnadsomkostnaderna och verkar också inflationsdrivande, påpekar han.

 • Kronkursen

Sist men inte minst kan en fortsatt svag krona bidra till så kallad importerad inflation2. Även om Riksbanken spår att dagens svaga krona kommer att stärkas på sikt, kvarstår vissa osäkerheter, såsom eskalerande konflikter och andra geopolitiska risker. När konfliktytorna ökar så flyr även allt fler investerare från mindre ekonomiers valutor, som den svenska kronan.

 1. Här nämns enbart klimatförändringar som orsakas av ”global uppvärmning” medan förstörda skördar och naturkatastrofer som på många håll orsakats av extrem kyla inte nämns överhuvudtaget. []
 2. Det vill säga att alla importvaror blir dyrare och bidrar till prishöjningarna. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Ja..lita inte ett smack på ”ekonomerna ” i SVT & TV 4 …dom försöker prata ner räntan eftersom dom själv sitter med höga lån.
  Nej…räntan på insatta pengar bör vara minst 5 % och skattefri !!!!
  F.ö. skall folk inte låna pengar dom inte har råd med.
  Sitter på krogen och tar snabblån i telefonen för att kunna fortsätta dricka sprit. Vanvett !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter