Dessa möjligheter ser Sverige i Kina

Kina och Sverige har länge haft goda förbindelser, i alla fall sedan Sverige först av alla i västerlandet erkände Folkrepubliken Kina 1950. Möjligheterna till handel har normalt alltid varit goda och nu efter pandemin ser Business Sweden en möjlighet till fördubbling av Sveriges export till Kina.

Kina öppnar upp

Kina är trots allt en diktatur, vars regering under flera år har genomfört en sträng nedstängning av det mesta i Kina, en nedstängning som satt stopp för mycket ekonomisk aktivitet och hämmat Kinas tillväxt. Nu i samband med att Kina släpper på nedstängningen, ser Business Sweden(*) stora möjligheter för svenska företag att öka sin försäljning och möta ett uppdämt kinesiskt köpbehov.

(*) Halvstatlig organisation för främjande av svensk export och investeringar i Sverige.

Jan Larsson på Business Sweden ser rentav en möjlighet till en ökning i form av en fördubbling, enligt Omni. Det skulle i så fall bli väldigt mycket även i absoluta tal då Kina redan är Sveriges elfte största exportmarknad och svensk export till Kina uppgår till cirka 72 miljarder kronor per år i nuläget. En fördubbling skulle göra Kina till Sveriges femte största exportmarknad och få exportsiffran till Kina att hamna väldigt nära Danmark i exportvärde för Sverige.

Sveriges möjligheter

Sverige har varit en exportnation sedan Gustav Vasa ryckte upp svensk näringsliv ur overksamhet och fick igång Sveriges industri och export. Idag är svensk exportindustri specialiserad och nischad, med fokus på att sälja hela system med implementering och eftermarknad, till exempel Atlas Copcos gruvborrar eller Mycronics monteringssystem för elektronik.

Det passar Kina bra, för industriprodukter i allmänhet kan Kina tillverka självt eller köpa från andra, men hela produktsystem har inte Kina på repertoaren riktigt ännu, och inte många andra heller.

Sverige har inte mycket konsumentvaruindustri som kan svara upp mot Kinas kommande explosion i konsumtionssektorn (som också IMF har rekommenderat Kina) men det kan spela mindre roll, för konsumentvaror har i regel lägre marginaler, frånsett lyxvaror.

Sverige är ett framträdande exportland och står sig bra i en jämförelse med likartade länder – Sverige exporterar till exempel mer i förhållande till BNP än oljelandet Norge. Den kinesiska marknaden kan bli ett ytterligare steg på vägen mot exportframgångar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter