Det byggs – och rivs – för mycket i Sverige. Man borde hellre borde fokusera på att vårda det befintliga beståndet, säger fastighetsbolaget Revelops vd Thomas Sipos i en intervju i Dagens Industri.
– 90 procent av alla byggnader 2050 finns redan i dag vilket betyder att vi måste fokusera mer på att ta hand om och utveckla det befintliga beståndet, snarare än att bygga nytt, säger Thomas Sipos till DI.
Revelop är ett fastighetsbolag grundat 2008 som alltid haft filosofin att det är viktigare att ta hand om och utveckla det befintliga beståndet, snarare än att bygga nytt. Ofta kan man uppgradera gamla byggnader med modern teknologi för att exempelvis sänka energiförbrukningen.
Företaget har ett fastighetsbestånd på 570 000 kvadratmeter värderat till 8,8 miljarder kronor i de tre storstadsregionerna.
– Vi investerar bara i befintliga fastigheter, vi är inte en utvecklare som köper mark och bygger nytt. Vi vill förädla det som finns idag”, förklarar Revelops vd.
Han menar att det ”nu äntligen” blivit mer fokus på återanvändning av det som redan finns, men att det fortfarande rivs för mycket äldre byggnader och byggs för mycket nytt.
– Många kommuner runt om i Sverige tävlar om att ge markanvisningar till stora industribyggen och logistikanläggningar där man skövlar skog och måste dra fram ny infrastruktur. Det är inte speciellt hållbart i längden, utan istället i så stor utsträckning som möjligt använda den redan planlagda marken för den typen av etableringar, säger han.
Thomas Sipos menar att det är ännu mer slående inom kontorsfastigheter, som är en av Revelops största grenar.
– Det finns ett gammalt bestånd som är underinvesterat under väldigt lång tid och samtidigt bygger man väldigt mycket nytt istället. Och så flyttar hyresgästerna runt mellan projekten. Det är verkligen inte hållbart.
Nytt inte alltid bättre
Potentiellt skulle Revelops idéer kunna gå hand i hand med de som förs fram av bland andra Arkitekturuppropet, nämligen att modernt och nytt inte alltid betyder bättre.
Den linjen tycks också stämma väl överens med folkviljan, vilket visade sig när Sveriges Arkitekter fördömde Upplands Väsbys beslut att låta medborgarna rösta fram en kommande nybyggnation då folket valde byggnader i klassisk stil snarare än modern, kulturmarxistisk dito – något som uppmärksammades av Fria Tider i april förra året.
”Vinnarna i Upplands Väsbys uppmärksammade markanvisningstävling, där kommuninvånarna fick rösta, gick i stilarna nyrenässans, jugend, tjugotalsklassicism och nationalromantik”, konstaterade Fria Tider.
Arkitektelitens fack- och intresseorganisation Sveriges Arkitekter gick dock i taket och förklarade att folket har fel då de inte vill ha modern arkitektur.
Man kan konstatera att fulheten är så pass omfattande i dagens byggnadsbestånd att den även gäller många av de byggnader som Revelop förvaltar. Att underhålla gamla byggnader behöver alltså inte heller nödvändigtvis leda till ett vackrare samhälle.