Roger Richthoff: SD:s svek i EU-frågan

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Roger Richthoff har en nästan 40-årig bakgrund som yrkesofficer. Han har suttit som riksdagsman för Sverigedemokraterna sedan 2014 och valde i slutet av mars att lämna partiet för att bli politisk vilde under återstoden av mandatperioden. Roger berättar i denna intervju om sin syn på partiets svek i EU-frågan.

Till att börja med ber vi Roger kommentera den nya EU-lag om digitala tjänster som kommer tvinga IT-jättar att ta bort kritik mot makthavare, kritik mot invandrings­politik och mot corona­restriktioner från internet. Lagen ska också särskilt skydda kvinnliga makthavare.

SD kommer inte kunna driva frågan om utträde eftersom de vill sitta vid köttgrytorna och kanske få en ministerpost

Roger Richthoff

– Jag tycker det är fruktansvärt att så få reagerar mot det här, men jag är samtidigt inte förvånad att inte riksdagspartierna gör det, för där flyter man med. Den här lagen inskränker ju och man vill inte ha debatten och höra andras uppfattning om exempelvis vaccinets verkningar eller hur många döda det är.

Det gör det lättare med en lag att vila sig mot, för om man bara har en kanal ut, då kan man köra med desinformation. Det är ju i sig desinformation att inte höra olika sidor. Fri media – kommer den ens tillåtas vara kvar?

Vad är Sverigedemokraternas egentliga inställning till EU-medlemskapet idag, Roger?

– Ja det har ändrats från 2010 när vi kom in i riksdagen för då skulle vi lämna EU. Nu har det blivit så att ”Vi ska förändra inifrån” istället. Men det tror jag inte går. I EU ska man ”tycka rätt” och SD har vikt ner sig för det. SD kommer inte kunna driva frågan om utträde eftersom de vill sitta vid köttgrytorna med Moderaterna. Roger anser att det flyttas mer och mer beslutanderätt från Sverige till EU och att SD borde reagera på detta. Han anser också att vi som land inte ständigt behöver gå i täten och driva på frågor utan gärna kan utnyttja den vetorätt som faktiskt finns.

Hur realistiskt tror du det är att vi lämnar EU?

– Jag tror att det ligger långt fram men man kan driva frågan. Om flera länder och flera partier uttrycker sin vilja att lämna, då kommer fler länder också ifrågasätta maktförskjutningen till EU och jag tror den tidpunkten närmar sig nu. Jag tror att EU kommer att ta död på sig själv så småningom.

Roger hävdar att storkapitalet, såsom Vanguard och Blackrock, ser nationalstater som ett hinder för sin maktutövning. Självständiga stater kan gå emot dem, men ju mer makt man tar bort från nationerna, ju mer kan storfinansen styra. Speciellt via EU, som gör som storfinansen säger. De är lierade och tendenserna att flytta ut makten från länder, dels till överstatliga organisationer och dels till privatföretag, tydliga.

– Det är idag svårt att ta ut pengar från banken till och med, utan att behöva förklara varför.

Den 29 maj är det Veterandagen vid Sjöhistoriska muséet i Stockholm och Roger berättar att han har fått en inbjudan från överbefälhavaren i egenskap av att han tjänstgjorde som FN-soldat på Cypern 1973. Då tänker han ta på sig baskern och gå dit. Tyvärr är intresset ganska ljumt från riksdagen och andra myndighetsföreträdare, avslutar Roger.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter