Det saknade uranet i Libyen återfunnet

Tidigare i veckan rapporterade inspektörer från FN att 2,5 ton uran försvunnit i Libyen. Nu meddelar militären att man hittat det radioaktiva ämnet.

Inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA genomförde under tisdagen den 14 mars en inspektion i Libyen och upptäckte att 2,5 ton radioaktivt uran spårlöst hade försvunnit, vilket Frihetsnytt rapporterade. En förklaring på hur och var uranet hade försvunnit fanns inte.

Nu meddelar landets militär att alla de tio saknade faten med 2,5 ton radioaktivt uran har lokaliserats, enligt Reuters.

Khaled Mahjoub, ansvarig för mediakontakt för Libyska armén, säger att det tidigare försvunna uranet hittades ungefär 5 kilometer från den ursprungliga lagerplatsen.

Mahjoub kunde inte med säkerhet säga varför uranet från första början hade försvunnit men spekulerar i att en paramilitär grupp hade genomsökt lagerplatsen i jakt på vapen och ammunition men när de upptäckte att det inte fanns så hade de övergett tunnorna.

På videon syns fler än 10 tunnor, vilket ännu inte har förklarats. Men det spekuleras i att de övriga 8 tunnorna som syns i bild inte innehåller radioaktivt uran utan användes för att förvaras något annat eller var tomma.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter