Det största hotet mot yttrandefriheten

Frihetsnytt genomförde nyligen en intervju med Toby Young, från den brittiska yttrandefrihetsorganisationen The Free Speech Union. I och med att transkriberingen och översättningen av intervjun är så pass lång har var valt att återpublicera den i delar, för att göra det lättare att ta del av dess innehåll. I denna artikel tas delen upp där Young berättar om vad som är det största hotet mot yttrandefriheten.

Det största hotet mot yttrandefriheten 18:20 – 22:18

Vad skulle du säga är det största hotet mot yttrandefriheten, både i Storbritannien och globalt?

– Jag tror att det största hotet är framväxten av det som de amerikanske journalisterna Michael Shellenberger och Matt Taibbi kallar ”censurindustriella komplexet”. Under de senaste tio åren har vi sett framväxten av en ny sektor, som utgörs av NGO:er[1], välgörenhets[organisationer], armarna hos regeringar över hela den engelsktalande världen, i synnerhet Storbritannien och Amerika.

Dessa olika organisationer och denna sektor som, antagligen, skapades ursprungligen för att skydda de inhemska medborgarna från utländska hot och säkerställa den samhälleliga säkerheten, och skydda integriteten hos våra val mot dåliga aktörer, som Ryssland och Kina, som ville lägga sig i våra val, genom att sprida felaktig information och desinformation om kandidater och politiska partier.

Men detta fick ett nytt syfte under pandemin och användes som ett verktyg för att övervaka missnöje hos den inhemska befolkningen. Vi har verkligen sett det i USA, i Storbritannien, med dessa olika byråer, där den mest framträdande i Storbritannien är ”Kontradesinformationsenheten”. Under förevändning att man skulle skydda allmänheten från felaktig information och desinformation.

Dessa olika byråer startas av före detta underrättelsemyndighetspersoner. De kontaktar företag som Facebook, Twitter, Instagram och ber dem att ta ned inlägg som, enligt dem, innehåller felaktig information, oftast rörande ett mindre kluster av ämnen, såsom nedstängningar, covidvaccinet, kriget i Ukraina, klimatförändringar, integriteten hos val.

Små kluster av ämnen där, om du säger något som utmanar den officiella versionen, om du uttrycker en avvikande åsikt, i det lilla klustret av ämnen, då klassas det automatiskt som felaktig information eller desinformation av en av dessa byråer. Efter tag kontaktar de det sociala medieföretag, där åsikten uttrycktesoch, i vissa fall, hindra dig från att lägga upp [något] i framtiden.

Det är en väldigt fördärvlig och alltmer utspridd form av censur. Den är oerhört välfinansierad. EU har precis släppt igenom The Digital Safety Act[2], vilken insisterar att felaktig information och desinformation tas bort av sociala medieföretag som opererar inom EU.

Det innebär att denna nya sektor är ännu mer stärkt. Det här kriget mot felaktig information och desinformation, vilka jag anser bara är en beslöjande omskrivning av meningsskiljaktigheter, är oerhört välfinansierat. Det finansieras av delstater i USA, det är givetvis finansierat av försvarsdepartementet, av utrikesdepartementet, i Storbritannien finansieras det av The Foreign, Commonwealth [& Development] Office[3] och andra departement, med miljarder pund och miljarder dollar.

Så det är en spridande censurindustrikomplex som hotar att tysta missnöje, genom att använda sofistikerade algoritmer, genom att använda AI, nära kontakter med sociala medieföretag, Det tror jag är det största hotet mot yttrandefrihet globalt.

(1) NGO - Non Governmental Organisation, "Icke-statlig organisation"
(2) Det kan vara The Digital Services Act, som egentligen åsyftas och är det som EU har släppt igenom.
(3) Storbritanniens motsvarighet till utrikesministerium
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter