Detta är de nya reglerna för anhöriginvandring som SD berömmer sig för

Regeringen och Sverigedemokraterna har nyligen fått igenom vad som ses som ”skärpta regler” för anhöriginvandring. Detta jublar ledande sverigedemokrater åt, men vad innebär det i praktiken? Den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jeff Ahl kommenterar vad detta innebär.

Från och med den 1 december kommer ett antal nya, ”skärpta regler” att börja gälla för anhöriginvandring. Detta meddelar Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Förslaget lades fram av regeringen och Sverigedemokraterna. När det hölls en omröstning om det i riksdagen röstade även Socialdemokraterna för förslaget.

Vad innebär de ”skärpta reglerna”?

Vad detta kommer att innebära är bland annat att personer kan nekas uppehållstillstånd som anhörig om man är make (eller sambo) under 21 år. Detta är en höjning från 18 år, för att hindra tvångsäktenskap av unga vuxna.

Dessutom blir det vissa skärpningar i försörjningskraven. Personer som räknas som ”alternativt skyddsbehövande”1 förväntas nu kunna försörja sig redan från första dagen. Detta innebär fortfarande att de som inte räknas till den gruppen kan förvänta sig försörjning bekostad av svenska skattebetalare.

Det görs även en ändring av formuleringen om uppehållstillstånd för barn och vissa vuxna. Istället för ”särskilt ömmande omständig­heter” krävs nu ”synnerligen ömmande omständigheter”. Exakt vad skillnaden blir i praktiken framgår inte. Det enda som framgår är att barn och vuxna ska bedömas olika.

Sverigedemokraten – ”Julklappen” han alltid velat ha

En som klappar sig på axeln över detta är Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson. I ett inlägg på X (tidigare Twitter) skriver han att skärpta regler om anhöriginvandring är ”precis vad jag alltid önskat i julklapp”.

Med tanke på att skärpningen endast är en väldigt begränsad reglering av anhöriginvandringen, kan frågan ställas vilka ambitioner som Aspling egentligen har för invandringspolitiken.

En symbolseger – men för lite i längden

Frihetsnytt har talat med opinionsbildaren Jeff Ahl, som fram till 2018 satt i riksdagen för Sverigedemokraterna. Han ser detta som en symboliskt viktig seger, men det behövs betydligt mer än så.

Jeff Ahl. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle
Jeff Ahl. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle

Den viktigaste segern här är att både Socialdemokraterna, de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna står bakom det här förslaget. Då blir det mer normaliserat att vi ska ha en strikt migrationslagstiftning. Den är absolut inte tillfredsställande idag, utan vi måste få till en nettoåtervandring, vilket vi inte är i närheten av idag. Tidöpartierna ska kritiseras för att över 50 000 nya medborgarskap har delats ut till och med oktober.

Så visst, det här är ett litet steg i rätt riktning. Men det enskilt viktigaste förslaget för en seriös migrationspolitik som syftar till en nettoåtervandring, måste vara ett medborgarskapsmoratorium, som innebär att utlänningar inte kan få medborgarskap fram till dess att nya skärpta medborgarskapslagar är på plats. Men det har varken den här regeringen eller Sverigedemokraterna tagit upp. Detta trots att SD själva pratar om det som det enskilt viktigaste, vilket det är eftersom det är det krångligaste med en återvandring: att upphäva medborgarskap.

Det är en spretig, usel plan som Sverigedemokraterna har för att få till den här nettoåtervandringen, vilket är ett tecken på att man har vikt sig i förhandlingarna. Men visst, det är symboliskt viktigt att man har en majoritet bakom dessa skärpta regler i riksdagen. Det innebär att det bara är de extrema partierna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som vill fortsätta med den ansvarslösa migrationspolitiken.

Så det börjar hända lite. Nu är Moderaterna med på tåget om frivillig återvandring, vilket i och för sig är ineffektivt, men ett steg i rätt riktning. Dit kommer Socialdemokraterna till slut att komma också. Det börjar alltid med att Sverigedemokraterna föreslår något, Moderaterna gnäller lite och hakar sedan på. Socialdemokraterna naziststämplar förslaget men låtsas några år senare att man alltid har tyckt så.

SD känner pressen

Att Ludvig Aspling är väldigt nöjd med det som har åstadkommits, har Ahl en förklaring på.

De känner ju pressen som börjar byggas upp. Det här är viktigt för alla väljare. Det är bra med symbolsegrar, men det duger inte i längden. Sverigedemokraterna känner pressen från nationalistiska debattörer och väljare, att de måste börja leverera. Det är mycket snack, men det händer inget.

Vissa saker får man igenom väldigt snabbt med den här regeringen, såsom att bygga en polisstat. Men migrationsskärpningarna skjuter man på.

  1. ”En asylsökande kan erhålla status som alternativt skyddsbehövande om han eller hon löper en verklig risk att lida allvarlig skada vid återsändande till sitt ursprungsland, men inte uppfyller kraven för att betraktas som flykting.” Källa: Wikipedia []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter