Detta är regionernas egentliga problem

Regeringen skjuter till ytterligare sex miljarder kronor till regionerna i Sverige. Olle Felten och Tommy Ulmnäs anser dock att grundproblemet är något helt annat än vad regeringen påstår.

Under måndagsförmiddagen höll partiledarna för tidöpartierna en pressträff angående de satsningar som kommer göras i vårändringsbudgeten1.

På pressträffen deltog statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna), vice statsminister Ebba Busch (Kristdemokraterna), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (Liberalerna), samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Vill inte svara på vilka regioner som är värst drabbade

På pressträffen meddelades att staten skjuter till sex miljarder kronor, som ska fördelas på Sveriges 21 regioner. Framförallt låg fokus på att hantera vårdkrisen som pågår i flera regioner. Förhoppningen är att pengarna ska minska att personal varslas och sägs upp.

Kristersson sade sig vara väldigt ”bekymrad” över läget i regionerna och sade att de måste ta sitt ansvar för att få ordning på situationen när staten nu skjuter till pengar.

Vilka regioner som är mest krisdrabbade ville han dock inte svara på, utan hänvisade till att han inte ”vill peka ut någon enskild region”.

Detta är grundproblemet

Olle Felten. Foto: Facebook/ Olle Felten
Olle Felten. Foto: Facebook/ Olle Felten

Frihetsnytt har talat med Olle Felten, tidigare ledamot av Riksdagens skatteutskott (för Sverigedemokraterna) och Riksbanksfullmäktige, om de extra pengarna. Han pekar ut det verkliga problemet, som han menar är den omfattande byråkratin.

– Det handlar om den omfattande byråkratin. Man snuddade faktiskt vid grundproblemet, att vi har 21 regioner i Sverige, som var och en bygger upp sina egna byråkratiska strukturer och beslutsprocesser.

I den här organisationen finns det egentliga grundproblemet, vilket de inte lyfte fram som det största problemet under pressträffen, nämligen att man lägger alldeles för mycket pengar på byråkrati och administration. Ska man få ordning på det detta så måste man bygga upp en helt ny vårdorganisation, berättar Felten för Frihetsnytt.

”Dokumentationssjukan”

Tommy Ulmnäs. Foto: Frihetsnytt
Tommy Ulmnäs. Foto: Frihetsnytt

Även Tommy Ulmnäs, forskare och författare som under flera år jobbat som kommundirektör och kommunjurist, anser att problemet är den överdrivna byråkratin.

– Dalarna har minskat antalet vårdplatser år efter. Det är ständigt ont om läkare och sjuksköterskor. Oavsett om det är en röd eller borgerlig regim, så får de inte fason på situationen. Det är dokumentationssjukan och politikernas krav på dokumentation över precis allting, säger Ulmnäs till Frihetsnytt.

– Man har tagit bort alla tjänster som tagit hand om administrationen, så nu måste istället läkarna sitta med all dokumentation, istället för att fullt ut vara läkare. Pengarna bör öronmärkas specifikt för vården och inte skickas allmänt till regionerna.

  1. En vårändringsbudget är förslag på ändringar till budgeten under ett budgetår, som lämnas av regeringen under våren. Sker det under hösten kallas det höständringsbudget. Källa: Regeringen.se []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter