Detta får riksdagspolitiker i lön, förmåner och ersättningar

Att bli invald i riksdagen är en lukrativ historia med rejäla löner, förmåner och ersättningar. Att bli statsråd är ännu bättre, då säkrar du en lön på minst 150 000 kronor i månaden. Men är det ett rimligt system Sverige har?

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folket främsta företrädare” står det på riksdagens hemsida. Att bli riksdagsman ska vara ett uppdrag där man ska företräda sina väljare och många ser det som en förlängning av folket.

Men hur nära står egentligen riksdagsmännen folket? Många har kritiserat politikerna för att de har skapat ett system för sig själva med skyhöga löner och generösa förmånssystem som gör att de inte längre vet hur det är att vara en vanlig svensk medborgare.

Generösa arvoden

En riksdagsman får 75 500 kronor varje månad. En generöst tilltagen lön som är på en nivå som de flesta svenskar bara kan drömma om. Medellönen var under 2022 38 300 kronor i Sverige.

Många ledamöter har också andra uppdrag i riksdagen, och de får då ett tillägg för det på arvodet. En ledamot som är ordförande i ett utskott eller i EU-nämnden har till exempel ett tillägg på 20 procent och vice ordföranden har ett tillägg på 15 procent.1 Detta innebär att ett tillägg på 20 procent ger ett arvode på 90 600 kronor.

Är du däremot talman, statsminister eller statsråd blir lönen en helt annan. Talmannen Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson har både en lön på 191 000 kronor i månaden.

För övriga statsråd (ministrar) ligger lönen på 150 500 kronor i månaden.

Riksdagen gör även klart att en riksdagsledamot får ha lön och sidoinkomster utöver arvodet i riksdagen.

Generösa ersättningar och förmåner

En lön på 75 500, 150 500 eller 191 000 kronor i månaden räcker inte för våra riksdagsledamöter. Nej, man har även rätt till generösa förmåner och ersättningar.

För att inte artikeln ska bli för lång ligger en sammanfattning av alla förmåner längst ner i artikeln. Men för att läsaren ska få inblick i generositeten av systemet skriver Frihetsnytt upp några av förmånerna nedan:

 • Rätt till övernattningsboende om man bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset. Alternativt kan man få upp till 9 000 kronor om man ordnar eget boende.
 • Ersättning för tjänsteresor, här räknas resor mellan riksdagen och hemmet in.
 • Rätt till årskort på tåg eller flyg med obegränsat antal resor.
 • Ersättning om man tar egen bil – 38 kronor per mil, varav 25 kronor är skattefria.

Systemet utnyttjas av giriga politiker

En del av systemet och de förmåner och ersättningar har en god grundtanke. Givetvis måste man ha tillgång till en bostad i närheten av riksdagen om man bor för långt bort för att kunna pendla.

Problemet är att systemet och de förmåner som finns utnyttjas av politiker som struntar i vad det kostar. Man vägrar betala själv och förväntar sig att skattebetalarna ska stå för allt, Ulf Kristerssons födelsedagskalas på 80 000 kronor som skattebetalarna stod för är ett bra exempel.

Åkte taxi för 141 514 kronor

Frihetsnytt uppmärksammade hur riksdagsledamöter utnyttjat systemet med ersättningar för ”tjänsteresor”, där Morgan Johansson åkt taxi för 141 514 kronor under riksdagsåret 2022/2023.

Ett annat bra exempel på giriga politiker är de som blir riksdagsledamöter och sedan skriver sig mer än 50 kilometer från Riksdagshuset för att få tillgång till ersättning för extra boende. I flera fall har de ertappats med att inte ens bo på adressen de är skrivna på, detta för att förskingra pengar.

Förmåner som riksdagsman

 • Rätt till övernattningsbostad om man bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset.
 • Rätt att ordna eget boende för max 9 000kr per månad.
 • Ersättning för tjänsteresor – Här räknas resor mellan riksdagen och hemmet in.
 • Rätt till årskort på tåg med obegränsat antal resor.
 • Har man lång resväg hem kan man ha rätt till årskort på flyg.
 • Ersättning om man tar egen bil – 38 kronor per mil varav 25 kronor är skattefria.
 • Rätt till ersättning för hotell om det sker inom arbetet.
 • Rätt till traktamente. Bor man mer än 50 kilometer från Stockholm har man rätt till ”stockholmstraktamente” på 150 kronor per dag, vilket är skattefritt.
 • Ersättning tjänsteresor utomlands. 50 000 kronor per mandatperiod
 • Får stanna på privat semester vid tjänsteresor så länge semestern inte är längre än själva jobbvistelsen.
 • Rätt till omställningsstöd när man slutar som riksdagsman på 85 procent av arvodet i högst 2 år. Detta är 64 175 kronor per månad vilket är 1 540 200kr på två år.
 • Dator och telefon.
 • Enskilt rum i riksdagen.
 • Parkering ingår, centralt i Stockholm, ett par hundra meter från riksdagshuset.
 • Gym i riksdagen.
 1. Källa: riksdagen []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter