Detta går skattepengarna till i vårbudgeten

Idag presenterar regeringen sitt förslag på en vårbudget över vilka satsningar som kommer göras på olika områden. Förslagen omfattar 17,3 miljarder skattekronor.

Under måndagsmorgon presenterade regeringen, genom finansminister Elisabeth Svantesson, sin vårändringsbudget1, med förslag på vilka satsningar som ska göras under våren.

Sjunkande inflation

Som Frihetsnytt har rapporterat har inflationstakten (hur mycket inflationen ökar) sjunkit de senaste månaderna. Från att ha legat på 5,4 procent, har inflationstakten sjunkit till 4,1 procent. På grund av detta vill regeringen nu lägga fokus på ekonomisk återhämtning och att välfärden stärks.

Välfärd, brott, Nato och klimatet

Kriminalvården får extra resurser. Foto: Kriminalvården/ Magnus Andersson
Kriminalvården får extra resurser. Foto: Kriminalvården/ Magnus Andersson

De förslag som presenteras i budgetförslaget omfattar 17,3 miljarder kronor. Bland annat får sjukvården ytterligare sex miljarder kronor och det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer med ”svag ekonomi” förlängs.

Dessutom får de brottsbekämpande myndigheterna extra resurser. Kriminalvården får pengar för att bygga ut fängelser och häkten. Statens institutionsstyrelse (SiS) får extra resurser för att hantera barn och ungdomar som döms till sluten ungdomsvård. Domstolarna får mer pengar för att hantera den ökande mängden mål.

Skatteverket, tullverket och kronofogdemyndigheten och försäkringskassan får extra pengar för att bekämpa den ekonomiska brottsligheten.

Dessutom får försvarsmakten extra pengar för att kunna leva upp till Natos krav på Sverige. Klimatåtgärder finns också med, där pengar ska läggas på laddningsstationer för elbilar.

  1. En vårändringsbudget är förslag på ändringar till budgeten under ett budgetår, som lämnas av regeringen under våren. Sker det under hösten kallas det höständringsbudget. Källa: Regeringen.se []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter