Detta innebär bojkotten av Nato-omröstningen

Då det ungerska regeringspartiet valde att bojkotta omröstningen om ett svenskt Natomedlemskap, blev resultatet att ingen omröstning hölls överhuvudtaget. Erik Almqvist kommenterar varför och vad detta innebär.
Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ European People's Party
Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ European People’s Party

Det blev ingen omröstning i det ungerska parlamentet under måndagen. Detta med anledning av att premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz valt att bojkotta omröstningen, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Det var oppositionen som sammankallade mötet, men då regeringen uteblev kunde ingen omröstning genomföras, rapporterar SVT.

Det blir inte ens någon dagordning av den anledningen, enligt Ágnes Vadai, parlamentsledamot för oppositionspartiet Demokratikus Koalíció (DK, sv. ”Demokratiska koalitionen”).

Sannolikt kommer det inte att bli någon omröstning innan det ungerska parlamentet öppnar igen den 25 september.

”Varför ska vi släppa in Sverige?”

Frihetsnytt har talat med Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24, som är bosatt i Ungern och insatt i den ungerska politiken, om vad detta innebär.

Erik Almqvist
Erik Almqvist. Foto: Frihetsnytt

Varför bojkottade Fidesz omröstningen?

Den här omröstningen, som jag har förstått det, är ju initierad av vänsteroppositionen. Parlamentet är ju egentligen stängt, så jag är inte säker på att Fidesz-gruppen har landat i hur man vill hantera situationen. Även om Orbán har sagt att man vill ratificera Sverige, så är det ju till slut parlamentet som bestämmer.

Många i det ungerska parlamentet, som är mer konservativt och nationalistiskt lagda, tycker att det är tveksamt att släppa in Sverige i en gemensam säkerhetsallians. Detta med tanke på att Sverige har agerat så extremt vänsterradikalt i så många sammanhang på den internationella arenan, där man står bakom bestraffningar av Ungern för att de inte bedriver en liberal politik.

Det finns ju en grundläggande skepticism och känslan av ”varför ska vi släppa in ett sådant land och gå emot våra intressen?” Det är ju kärnan, även om det är svårt för Orbán att säga det rakt ut, då man försöker hålla en bättre diplomatisk linje istället, för att få Sverige att göra vissa eftergifter.

När tror du att det ungerska parlamentet kommer att rösta om Sveriges Natomedlemskap?

Jag tror inte att regeringen känner att de kan driva det här längre än Turkiet, då man inte vill vara det enda landet som stoppar Sverige. Det skulle leda till för hård press på Ungern av alla möjliga sorter, även från amerikanskt håll. Så jag tror att man till slut kommer att backa, men att man samtidigt vill använda det här kortet mot Sverige så långt det bara går, för att få olika eftergifter.

I och med den pågående korankrisen, tror du att det turkiska parlamentet kommer att ändra sig om att släppa in Sverige i Nato?

Jag tror att även Turkiet känner att det är för mycket som står på spel om man driver det för långt. Men Turkiet kan säkert snurra det här ett par varv till i alla fall och försöka pressa fram fler eftergifter, som synen på kurder. Det här med koranbränningar tror jag är mer symboliskt, ärligt talat, för Erdogan. Men det är klart att många rättrogna muslimer stör sig på det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Det syns att byggnaderna härstammar från en tid när Österrike-Ungern var var ett stort kejsardöme.

  Erik har rätt–Sveriges olika regeringar har bedrivit en vänsterextrem politik.
  Allt är totalt rubbat .

  2 milj. utlänningar ramlar in utan ID.

  En ÖB som dels inte kan tygla sina lustar utan överger sin hustru sedan 30 år och kastar sig i famnen på en mansslukerska –och vid andra tillfällen spökar ut sig och dansar runt i praidetåg.
  Vi skänker bort 100 milj. SEK / dag till ” bistånd” –samtidigt som behoven i Sverige är oändliga.

  Vi har otaliga myndigheter som är rena lekstugor för intressegrupper.

  Försvaret lades ner –men ingen har fått ta ansvar ..

  osv.osv..

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter