Inflationen, enligt det mått som Riksbanken numera arbetar efter, sjunker nu. Problemet är att inflationens ”komponenter” inte riktigt är de samma som tidigare – en viktig faktor betyder allt mindre, och en svårbedömd mångfald av faktorer betyder allt mer.
Räntebedömare har talat
Statistiska Centralbyrån (SCB) är den tunga tillhandahållaren av statistik i Sverige, inte minst inom ekonomi. Inför SCB:s inflationsrapport nästa fredag skriver Dagens Industri (DI) om en annan undersökning som ger anledning till betänksamhet för inflationsbedömare, gjord av nederländska Infront.
I undersökningen framgår det att den inflationsdrivande faktorn energi (få specifikt energipriserna) faller tillbaka, och att andra faktorer stiger fram som mer viktiga, vilket gör situationen både mer svårbedömd och svårpåverkad för Riksbanken i dess inflationsuppdrag (målet är 2 procent årlig ökning i KPIF, konsumentprisindex med fast ränta).
De räntebedömare som Infront har konsulterat, lämnar i genomsnitt prognosen att KPIF med energifaktorn medräknad sjunker från 9,4 procent till 8,4 procent, medan KPIF utan energifaktorn bara sjunker från 9,3 procent till 9,0 procent. Det är första gången sedan januari 2021 som det ”energirensade” måttet överstiger KPIF som sådant.
Inflation av olika orsaker
Energipriserna har drivit inflationen under flera år, men verkar nu som sagt falla tillbaka i betydelse. Den mångfald av faktorer som nu ger inflation kommer att vara betydligt mer svårbedömd.
Historiskt har energipriser varit relativt stabila i den meningen att branta ökningar i alla fall inte blir bestående, och de flesta bedömare menar att det beror på att det alltid finns alternativa energikällor som blir lönsamma när energin blir extra dyr. Det är exempelvis lönsamt att utvinna USA:s och Kanadas skifferolja när oljan blir tillräckligt dyr.
Energi produceras och konsumeras i regel ungefär vid samma tid, men alla de produkter och tjänster som nu skapats och transporterats till marknaden med hjälp av dyr energi måste ut under tiden som kommer, till priser som producenterna i alla fall kan leva med.
Den processen kommer att driva inflationen på bred front, och vara mycket svårbedömd för Riksbanken. Det är en del av det som gör att Riksbanken behöver prioritera räntehöjningar. Prognosen att nästa räntebeslut blir en 50 punkters höjning står kvar, enligt DI och även andra bedömare.