Risken för recession har ökat genom covidrestriktionerna och bojkotterna mot Ryssland. Men att varna för börskrash är överdrivet, menar Dagens Industri i en analys.
Inflation vi inte sett på tre decennier, centralbanker som höjer räntan för att den inte ska bita sig fast samt brist på både energi och mat ökar riskerna för recession i de största ekonomierna och därmed på de viktigaste marknaderna för de svenska börsbolagen. Dessa saker torde vara kända för Frihetsnytts läsare men sätts nu i perspektiv av Dagens Industri, som gör en förtjänstfullt objektiv analys av läget.
DI konstaterar att det finns en faktor som talar för att Sverige skulle kunna drabbas extra hårt av en nedgång i ekonomin. Den svenska börsen är industritung och även tung på andra branscher som anses konjunkturkänsliga.
”Ingen av de andra stora europeiska börserna, våra nordiska grannar eller USA är enligt den här definitionen lika känslig för konjunkturen”, konstaterar DI. ”Ingen av dem är heller lika industritung som Stockholmsbörsen där Atlas Copco, Volvo, Assa Abloy, Sandvik och de andra industribolagen svarar för 35 procent av börsvärdet. Få länder har också en tyngre finanssektor än Sverige med sina stora banker och framgångsrika investmentbolag. Det låter jobbigt.”
Det påpekas också att svenska bolag har stora fasta kostnader jämfört med andra länders bolag, och att Stockholmsbörsen historiskt sett har levt upp till sitt rykte som konjunkturkänslig.
Ansvarsfullt skötta börsbolag jämfört med omvärlden
Men det finns också andra siffror som talar för att de svenska bolagen skulle klara en internationell nedgång relativt bra. Våra bolag sköts till att börja med generellt på ett mer ansvarsfullt sätt, de har lägst nettoskuldsättning i förhållande till det egna kapitalet av alla stora aktiemarknader i Europa. Svenska banker hör också till de bäst kapitaliserade i Europa. ”På listan över de europeiska bankerna med högst kärnprimärkapitalrelation vid årsskiftet var Avanza etta, SEB trea, Handelsbanken sexa, Swedbank sjua och Nordea 14:e”, konstaterar DI.
”Stockholmsbörsens rykte som ’recessionsvärsting’ är vida överdrivet”, är DI:s slutsats. Även om börsen går ner mer än i andra länder klarar sig bolagen i praktiken bättre, eller åtminstone inte sämre, än sina motsvarigheter i andra länder.
Särskilt klarade de ”pandemin” bättre än europeiska bolag – ett faktum som frihetsvänner tillskriver de relativt lindriga restriktioner som svenskarna tvingades genomlida i jämförelse med befolkningarna i andra länder.

