Godtycklig utökning av terrorlagstiftning

Rättelse: Det har felaktigt stått i slutet av artikeln att lagen börjar gälla den 1 juli. Det rätta datumet är en 1 juni.
Regeringen har, genom justitieministern, lagt fram ett lagförslag om att utöka terrorlagstiftningen, vilket handlar om själva deltagandet i en terrororganisation. Detta nya brott kan handla om understödjande aktiviteter, såsom matlagning på möten. Problemet ligger främst i att det inte finns någon tydlig definition av vad som utgör en terrororganisation och genom att därefter kriminalisera mindre aktiviteter kopplade till organisationen, kan detta öppna för godtyckliga åtal.

Under torsdagsmorgonen höll justitieminister Gunnar Strömmer en pressträff angående regeringens nya lagförslag om att kriminalisera deltagande i terrororganisationer, vilket utgör ett nytt brott i terrorlagstiftningen. Handlingar som räknas som deltagande kan röra sig om att laga mat, sätta upp läger, ordna möteslokaler, anordna aktiviteter och sköta transport.

Det största problemet med denna lagstiftning är att ingen har presenterat en tydlig definition över vad som räknas som en ”terrororganisation”. Det enda Strömmer hänvisade till är att det är domstolarna som bedömer vad som ska räknas som en sådan. Sverige har än så länge en långtgående mötes- och föreningsfrihet, men ska det endast vara upp till enskilda domare att bedöma vem som är terrorist, kommer detta endast innebära en allvarlig inskränkning av dessa friheter.

Folk döms på otydliga grunder

Utan någon klar riktlinje kommer allting att landa på praxis, det vill säga hur domstolarna har dömt tidigare. Det är exakt så som brottet ”hets mot folkgrupp” (hmf) är uppbyggt, vilket endast är en gummiparagraf för att det inte finns några klara riktlinjer och lagtexter om hur brottet ska bedömas. Då lämnas tolkningen alltid över till domarna (tillsammans med domarna i tidigare mål) att forma hur lagen ska se ut. Domarna i hmf-mål är i regel godtyckliga och extremt drakoniska i förhållande till brottet.

Att kriminalisera en organisation måste bygga på betydligt mer omfattande utredningar och beslut, på högsta ort i politiken och hos myndigheterna. Annars kommer föreningsfriheten att försvinna.

På turkisk begäran?

PKK-demonstration i Bryssel. Kan dessa bli olagliga i Sverige, enligt den kommande terrorlagstiftningen?
PKK-demonstration i Bryssel. Kan dessa bli olagliga i Sverige, enligt den kommande terrorlagstiftningen? Foto: Wikipedia/ Jan Maximilian Gerlach

Det öppnar för att organisationer och grupper kan förbjudas på lösa och, ofta, politiska grunder. Dagens pressträff handlade med all säkerhet om att visa för Turkiet att man kommer ta i med hårdhandskarna mot kurdiska grupper, framförallt kurdiska kommunistpartiet PKK. Den senaste tiden har flera pro-kurdiska och Erdoğan-kritiska demonstrationer ägt rum i Sverige, där symboler med flaggor och symboler kopplade till PKK förekom.

Strömmer hävdade att det inte kommer att bli förbjudet att vifta med flaggor, men som Frihetsnytt tidigare rapporterat antydde utrikesminister Tobias Billström i turkisk tv att ett sådant förbud kunde bli aktuellt.

Men det nya lagförslaget kan även innebära att de personer som är med och anordnar demonstrationer med starka kopplingar till PKK blir terrorstämplade, utan att ha begått ett brott som kan anses utgöra terrorism.

Kan tysta oliktänkande grupper

Det är inte bara kurdiska grupper som terrorlagstiftningen kan rikta sig mot, på Turkiets begäran. Under lång tid har regeringarna försökt att kriminalisera nationalistiska grupper, framförallt Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), med hänvisning till att medlemmar blivit dömda för grova våldsbrott, handlingar som organisationens ledning inte gett sitt tillstånd till.

Bland annat Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har uttryckt ett stöd för en sådan stämpling mot NMR, i en intervju med Svenska Dagbladet 2017.

Kommer även NMR att förbjudas?
Kommer även NMR att förbjudas? Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Om utvecklingen av denna nya lag fortsätter, är risken stor att just grupper som NMR kommer att förbjudas och alla personer, som bara lagar mat och hyr lokaler, kommer att betraktas som terrorister.

Kommer det även att räcka att en person, som är medlem i ett parti eller organisation, begår ett terrorbrott, för att hela organisationen ska terrorstämplas?

Frihetsnytt har även skrivit om hur Världshälsoorganisationen (WHO) antytt att vaccinkritik ska likställas med terrorism. Detta skulle kunna öppna för att den som kritiserar vaccineringskampanjer är en terrorist och personer som på olika sätt understödjer detta blir då medbrottslingar.

Den 1 juni 2023 är lagförslaget tänkt att börja gälla. Såvida inget omvälvande händer innan dess återstår det att se hur många grupper som kommer att terrorstämplas, från höger till vänster. Hur många kommer därefter att få fängelse för att de lagat mat på en tillställning?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter