Digital valuta kan förbjudas för Federal Reserve

En digital valuta utökar möjligheterna för både övervakning och kontroll av befolkningen. Nu har ett viktigt steg tagits för att stoppa USA:s centralbank, Federal Reserve, från att införa detta.

Att kontrollera folks ekonomi och övervaka alla transaktioner som görs är en central del i den globalistiska strategin att utöka sin makt. Den främsta metoden är göra ekonomin så digital som möjligt. Utöver att minska användningen av kontanter börjar även digitala valutor att lyftas fram.

En sådan är det som kallas CBDC (Central Banking Digital Currency, sv. ”Digital Centralbanksvaluta”), vilket är en digital valuta som kontrolleras av landets centralbank. Att införa en sådan motiveras med att det underlättar transaktioner och är en del av den digitala utvecklingen. Det innebär även att centralbankens makt utökas på bekostnad av de medborgerliga fri- och rättigheterna.

Hot mot friheten

Centralbanken styr vem som kan använda valutan och hur. Det blir även möjligt att spärra enskilda människors att använda valutan. Detta kan användas för att göra tillvaron svår för systemkritiker. Om de blir för engagerade i motståndet mot makten, kan banken helt enkelt strypa alla möjligheter att använda pengarna.

En sådan valuta används i Kina, ”digital Yuan”, och har spelat en viktig roll i att tysta kritiker av det styrande kommunistpartiet.

E-yuan, Kinas digitala centralbanksvaluta. Bild: Wikipedia/ Swapnil1101/ Public domain
E-yuan, Kinas digitala centralbanksvaluta. Bild: Wikipedia/ Swapnil1101/ Public domain

Förbud mot CBDC

En centralbank som är intresserad av att införa CBDC är USA:s Federal Reserve. Det är en mäktig federal bank där inga demokratiskt valda beslutsfattare eller ens presidenten har möjlighet att kontrollera deras verksamhet.

Under den gångna veckan togs frågan upp i USA:s representanthus (den ena av kongressens två kamrar, där den andra utgörs av senaten). Detta ledde till ett beslut som utgör ett hårt slag för den mäktiga centralbankens ambition att införa en digital dollar: Federal Reserve förbjuds att etablera en digital valuta, rapporterar Forbes.

Lagförslaget utgör ett tillägg till den befintliga lagen Federal Reserve Act: CBDC Anti-Surveillance State Act (kan översättas som ”Antiövervaknings-lagen mot CBDC”). I lagförslaget står bland annat:

”Federal Reserve Systems styrelse och Federal Open Market Committee får inte använda någon centralbanks digitala valuta för att implementera penningpolitiken.”

Representanthuset i USA:s kongress säger nej Federal Reserves ambition att införa en digital dollar. Foto: Envato
Representanthuset i USA:s kongress säger nej Federal Reserves ambition att införa en digital dollar. Foto: Envato

Viktig symbol

Samtliga 217 republikanska ledamöter, samt 3 demokrater, röstade för förslaget om att förbjuda Federal Reserve att införa CBDC, medan 210 demokrater röstade mot. Lagförslaget ska fortfarande gå genom senaten innan det kan antas som lag. Enligt Forbes Roger Huang utgör detta ändå en viktig symbol för motståndet mot CBDC i USA.

USA:s tidigare president och numera presidentkandidat, Donald Trump, har uttryckligen tagit ställning mot CBDC. Ett av hans vallöften har varit att stoppa alla försök att införa en digital centralbanksvaluta i USA.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Jo..det är behändigt att betala med kort.

  Men kontanter är trots allt ,. alltid riktiga pengar –inte några siffror på en dataskärm.

  Bitcoin är en sak som jag tror kan gå upp rök.

  En sak som aldrig blir värdelöst är guld.

  Syd Afrikanska Krugerrand som jag köpte på 1980 talet har ökat i värde bortsett från inflationen.

  Jag ser att ukrainare haft med sig guldmynt från tsartiden ……mynten med Tsar Nikolai II har alltså legat gömda i över 100 år…–gömda för Lenins hejdukar , gömda för Stalins mördargäng , ….familjer har alltså först nu fått nytta av mynten…–Det är något att tänka på.

  Själv misstror jag allt som Sveriges regeringar hittar på …..jag är övertygad om att det är globalistiska konspirationer –komplotter iscensatta av bankmaffian , och sammansvärjningar från vänsterklägget

  Jag är misstänksam mot allt jag inte läst på detta forum. 🦉

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter