Bitcoinrasismen: DN kräver att AP-fonderna bojkottar kryptobolag

Dagens Nyheter försöker skrämma svenska pensionsfonder från att investera i bolag som är aktiva inom alternativa valutor. Tidningen varnar för fallande aktievärden men enligt bedömare ligger bolagens minimala mångfald bakom tidningens klagomål. Men hopplösa insektsmatföretag går det bra att spela bort pensionärernas pengar på, hälsar tidningens experter.

Sveriges AP-fonder, de statliga pensionsfonder som förvaltar den allmänna tilläggspensionen, är så kallade indexfonder. Dessa fonder följer de stora indexen, det vill säga investerar proportionerligt i samtliga aktier på utvalda aktiemarknader. Indexfonder har generellt sett goda resultat jämfört med fonder där ekonomiska experter väljer ut aktier på grundval av olika analysmetoder. Dessutom är indexmetoden billigare i drift eftersom den inte kräver något analysarbete – en besparing som kommer pensionärerna tillgodo. Resultatet blir en bred aktieportfölj.

En av de företag som de flesta AP-fonder har investerat i är Coinbase, den marknadsledande och bäst etablerade kryptovalutabörsen i USA. Coinbase-aktien har varit övervärderad och har sjunkit avsevärt i värde under senare tid. Detta har lett till en upprörd och något komisk artikel i Dagens Nyheter.

AP-fond försvarar sig mot DN

Sjunde AP-fondens pressansvarige Mikael Lind säger till DN att man löpande investerar i cirka 3 000 olika aktier. Lind försöker förklara för DN:s journalist Linus Larsson att man på detta sätt får med aktier som är både mer och mindre riskabla i portföljen, men att resultatet på det stora hela blir bra.

DN:s expert, den arbetslöse eller ”oberoende” ekonomen Claes Hemberg förklarar att AP-fondernas investeringspolicy är ”olycklig” eftersom man då riskerar att få med ett ”ruttet äpple” som exempelvis Coinbase bland satsningarna.

Dagens Nyheter presenterar nyheten om Coinbase-aktiens nedgång till 43 dollar som ett ekonomiskt slag mot Sveriges pensionärer eftersom ”åtminstone tiotals miljoner kronor har gått förlorade”.

Om man antar att förlusten omfattar hela 30 miljoner kronor utgör AP-fondernas förlust på Coinbase-aktien cirka 0,00155 procent av kapitalet – vilket gör att man måste söka efter andra, bakomliggande orsaker till den agendasättande Bonniertidningens upprördhet.

I mitten Brian Armstrong, grundare och VD för Coinbase – Foto Steve Jurvetson via Wikipedia

Ingen social krigföring på arbetstid

Kryptobörsen Coinbase är känd i journalistkretsar för att under 2020 ha blivit angripen av New York Times för att man skulle ha alltför liten andel mörkhyade anställda. Uppenbarligen hade man några stycken sådana eftersom tidningen påstod sig ha klagobrev från 23 mörkhyade personer som beklagade sig över att de var för få. Coindesk rapporterade.

New York-tidningens drev mot bolaget uppstod nästan exakt en månad efter att Brian Armstrong, grundare och VD, hade skrivit till de anställda att han inte gillade att vissa av dem ägnar arbetstiden åt raspolitiska kampanjer. Armstrong skrev att Coinbase är ett ”opolitiskt bolag” och antydde därmed att så kallade social justice warriors bland de anställda bör förlägga sin krigföring till fritiden.

Efter New York Times stora artikel, som ledde till ett fall i aktiekursen, förväntade sig den agendasättande New York-tidningen att Coinbase företagsledare skulle böja sitt huvud i skam och lova bot och bättring. Istället erbjöd Armstrong ett avgångsvederlag till sådana anställda som inte kände trivsel på arbetsplatsen.

Dagens Nyheters aktieexpertis ifrågasätts av de egna prenumeranterna

I DN:s eget kommentarsfält ifrågasätter flera bedömare hur kursfallet för en av 3 000 aktier kan ha nyhetsvärde.

Om dåliga investeringar är av intresse för massmedia behöver man inte söka länge. Ett annat bolag som AP-fonderna sannolikt har pengar i är FTX Global. Denna amerikanska kryptobörs avslöjades nyligen som ett gigantiskt bedrägeri där en klimatsmart och WEF-anknuten liberal vid namn Samuel Bankman-Fried lurade investerare och kunder på 200 miljarder dollar. En stor del av de stulna pengarna hamnade hos det DN-hyllade partiet Demokraterna, med en åsna som sin partisymbol och Joe Biden som partiledare. Frihetsnytt rapporterade.

I DN:s artikel nämns FTX Global i förbigående, men bara i ett försök att få Bankman-Frieds företagskrasch att ”smitta av sig” på Armstrongs sunda företag – trots att varken entreprenörerna eller bolagen har haft någonting med varandra att göra. En sak som lyser med sin frånvaro i DN:s artikel är huruvida även FTX Global ingick i AP-fondernas aktieportföljer.

En annan aktie som kunnat dra till sig DN:s uppmärksamhet är Beyond Meat, en politiskt korrekt livsmedelskoncern som journalisten Linus Larsson själv hyllade kort efter marknadsintroduktionen på New York-börsen. Beyond Meat är ett nystartat bolag som tagit fasta på rekommendationerna från WEF och Klaus Schwab om att vi ska äta allt möjligt men absolut inte kött – hellre insekter. Vid dagen för nedanstående tweet stod aktiekursen på 152 dollar. Aktien är idag värd 14 dollar och 30 cent. Om man räknar från toppkursen, som DN gör när det gäller Coinbase, har aktien gått ner med 94%.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter