Dagens Nyheter går i en artikel till angrepp mot Svenska bok- och mediemässan och hävdar att den är ”högerextrem”. Man får dock svar på tal av sina egna prenumeranter.
Den ”agendasättande” dagstidningen DN gick igår till angrepp mot Svenska bok- och mediemässan som ska hållas i Stockholm den 20 augusti. Med hänvisning till vänsterextrema Expo kallar man bokmässan och dess medverkande ”högerextrema” inte mindre än sex gånger i den korta artikeln.
”Bland de som medverkar syns en rad högerextrema influerare och medieprofiler samt profiler som spridit konspirationsteorier om bland annat covid-19”, hävdar DN.
Sågas av sina egna prenumeranter
Men i kommentarsfältet till artikeln sågas artikeln av de egna prenumeranterna.
”Att brunsmeta Ulf Brunnberg [som deltagit på mässan tidigare] som ’högerextrem’ för att han talat på en bokmässa är ungefär lika hederligt som att anklaga P. Hultqvist (S) och Ann Linde (s) för terrorism för att de deltagit på konferenser med PKK-standaret på scen. Det är en ohygglig tidningsanka att skriva en artikel på det här sättet”, skriver en läsare.
Han fortsätter senare:
”I en perfekt värld, obs, inte DN:s polariserade värld, borde väl högeranhängare och vänsteranhängare bjudas in för att debatten ska bli givande. I teorin borde kritiker välkomnas.
Den enda avsikten med den här artikeln är att brunsmeta konferensen, tidigare talare och den eventuella publik som går dit. Det hör inte hemma i en liberal tidning, det hör inte hemma i en vuxen debatt och jag räknar med att den här artikeln kommer anmälas till pressombudsmannen, inte för att jag tror att det hjälper för skadan är redan skedd.”
När en annan prenumerant frågar vad som är faktafel i artikeln, svarar en tredje:
”Faktafel i artikeln är att använda begreppet ’högerextrem’ om kommande ’Svenska Bok- och Mediemässan’ och tidningen ’Nya Tider’. I statsvetenskaplig mening är varken mässan eller tidningen ’högerextrem’. Båda företeelserna är uttryck strävanden bort ifrån extrem globalism och kriminella våldsverkande vänsterkrafter. Begreppet används dock ofta i nedsättande mening för att stigmatisera meningsmotståndare. DN och Nora Makander borde hålla sig för goda för sådana påhopp. Att Makander nämner före detta statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson med antydan till kriminalitet gör inte saken bättre.”
Ytterligare en läsare angriper DN:s beslut att använda Expo som källa:
”Av någon anledning ses Expos åsiktsregistrering okontroversiell medan Lexbases tillhandahållande av objektiva uppgifter ur belastningsregistret klandervärd.”
Några prenumeranter försöker försvara artikeln och menar att det är upp till kritikerna att bevisa att bokmässan inte är ”högerextrem”, men de är i tydlig minoritet. Inte heller har de några argument för att mässan skulle passa in på den beskrivningen mer än att den ”som bekant” är ”ett välkänt tillhåll för allehanda högerspöken och konspirationsteoretiker”.


Kritiserad tidning
Till saken hör att DN – samt dess chefredaktör Peter Wolodarski och stundtals dess ägare Bonniers – ofta fått stark kritik för sin förljugna journalistik. Exempelvis skriver Bitte Assarmo på Det goda samhället i en artikel med titeln ”Mycket tramsigare kan det inte bli, Wolodarski”:
”Men vad är egentligen fejk news? Det är faktiskt sådant som DN själva gärna sysslar med – i alla fall om man med begreppet menar hårdvinklade nyheter som syftar till att vilseleda politiskt eller ekonomiskt, som i den numera ökända Sandvikenrapporten, eller i fallet med massövergreppen under musikfestivalen We Are Stockholm i Kungsträdgården 2015.”
Susanna Popova på Svenska Dagbladet och Olof Hedengren på Samtiden har särskilt kritiserat DN:s och Wolodarskis tidigare försök till karaktärsmord på Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu, som man visserligen nöjde sig med att anklaga för ”högerpopulism”.
Uttalad ambition att styra samhällsdebatten
Sedan 2013 har DN haft en uttalad ambition att vara ”agendasättande”. Enligt Max McCombs och Donald Shaw, som 1968 utvecklade begreppet i en studie av den amerikanska presidentvalskampanjen, bygger denna sorts journalistik på två grundantaganden:
1. Medierna reflekterar inte verkligheten, de filtrerar och skapar den.
2. Mediernas koncentration på några få ämnen leder till att mediekonsumenterna uppfattar dessa ämnen som viktigare än andra.
DN har naturligtvis haft agendasättande journalistik redan innan dess, i likhet med resten av etablissemangspressen – och för den delen även alternativa medier – men Wolodarskis uttalade vilja att särskilt satsa på denna sorts journalistik, tillsammans med att detta resulterat i en allt mindre objektiv verklighetsbeskrivning, har alltså resulterat i allt fler kritiska röster mot tidningen och dess chefredaktör Wolodarski, som stundtals fått det hett om öronen i debatter.
Att DN väljer att förlita sig på Expo – en stiftelse med rötter i våldsvänstern och grundad av en vänsterextremist som kanske är mest känd för sin önskan att ”den vita rasens västerland” ska ”gå under i blod och lidande”, och som ägnar sig åt åsiktsregistrering av svenska medborgare – är inte heller det ägnat att ge deras anklagelser om ”extremism” någon trovärdighet.
Något som nu alltså även tycks ha nått fram till DN:s egna prenumeranter.
Carl Lundström kommenterar
Frihetsnytts Carl Lundström, bland annat känd som entreprenör, medgrundare till The Pirate Bay och förespråkare av yttrandefrihet, deltar själv vid Svenska bok- och mediemässan. På Facebook sammanfattar han DN-fadäsen:
”DN i sitt esse. För dem som inte är prenumeranter ger DN intrycket av att Sigmundur David Gunnlaugsson bokat av sitt uppträdande på Svenska Bok- och Mediemässan på grund av deras och Expos gnäll. Bara prenumeranterna får läsa vad Sigmundur själv svarat DN, nämligen att han ställt in av en helt annan anledning. Men det fick som sagt bara prenumeranterna reda på.
Det roliga är att läsa kommentarerna till artikeln – ja DN har faktistkt ett kommentarsfält, bara för prenumeranter. Ingen har upptäckt DN:s trick som jag nämner ovan, men 9 av 10 är negativa till artikeln ändå och tycker tidningen uppför sig dåligt både mot Gunnlaugsson och andra som går på bokmässan.
Taskigt när man inte ens har sina egna prenumeranter på sin sida.”