onsdag, 7 december

DN: SD och NMR är nazister och terrorister

Långa ramsor skrivs idag om Sverigedemokraternas ”nazistiska rötter” efter att en så kallad expert gett ut en ”vitbok” om partiets förflutna. Samtidigt pläderar DN för att förbjuda NMR.

Morgonekot har idag ett långt inslag med Tony Gustafsson, universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitetet, som skrivit SD:s vitbok. Detta har skett med partiets benägna bistånd i ett försök att göra upp med sitt förflutna. I TT blir rubriken: ”SD:s vitbok: Partiets rötter tydligt nazistiska”. DN avstår från att nämna substansen i sin kriktik, men den framkom i Ekot, nämligen att alla nazistiska partigrundare lämnade partiet inom tre år från grundandet 1988, utom en som kandiderade i Torsby några år senare.

Samtidigt får Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i DN veta – med utgångspunkt från en psyksjuk mans knivmord på en psyksjukvårdschef – att de är en ”extremistfabrik” och borde förbjudas. Knivmannen hade vid något tillfälle varit aktiv i NMR. DN:s önskemål att NMR borde förbjudas har emellertid ingenting med partiets nationalsocialistiska politik att göra utan grundas på ett skriftligt uttalande från SÄPO: ”Att medlemmar kan begå terrorbrott är inte otänkbart”. Om det är tänkbart att före detta medlemmar i andra partier och organisationer kan begå terrorbrott framgår inte av artikeln.

Ett parti som utesluter extremister kan enligt DN:s forskare utgöra en ”extremistfabrik”.

Vem ska förbjudas att göra vad?

Även SD vill förbjuda NMR. Vilka partier NMR eventuellt vill förbjuda har inte utrönts men det är nog ganska många – med ledning av en artikel på partiorganet Nordfront vidtog partiets ideologiske anfader Adolf Hitler strax efter sitt val till tysk rikskansler som sin första åtgärd att krossa det parlamentariska systemet.

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer. Det har aldrig klarlagts vilka partier som anses vara rasistiska och vem som ska bedöma det, men man kan konstatera att inte bara Nordiska Motståndsrörelsen utan även Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna med jämna mellanrum brukar pekas ut som just rasister av regeringsnära politiker och medier.

Bedömare som Frihetsnytt har talat med vill förbjuda partier att förbjuda varandra.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar