Dödsstraff – ska Sverige återinföra det?

Dödsstraff har använts sedan urminnes tider men började avskaffas först de senaste 100 åren. Är dödsstraff ett bra straff eller är metoden förlegad och vad finns det egentligen för argument för att döma någon till döden? I detta heta samtal ställs Åsa Westerberg som är för dödsstraff mot Tobbe Larsson som är emot dödsstraff. Kan dödsstraff verkligen ha en plats i en modern demokrati?

Sista gången Sverige verkställde ett dödsstraff var 1910 och tillvägagångssättet var giljotin. 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid och 1972 avskaffades det i krigstid. Trots att dödsstraff har använts i Sverige fram till början av 1900-talet har ingen seriös debatt om ett återinförande någonsin förekommit.

Idag har 55 länder fortfarande dödsstraff däribland lite mer än hälften av USA:s delstater. I flera av de länder som fortfarande har dödsstraff är oftast argumentet att särskilt grymma brott måste ge hårda straff.

Andra vanliga argument är att dödsstraffet ger en starkt avskräckande effekt och upprättelse för de anhöriga till brottsoffret.

Tobbe anser inte att det hårdaste straffet är att dömas till döden utan anser att det finns ännu hårdare straff som ska användas när brotten är särskilt allvarliga.

Lyssna på debatten mellan Åsa och Tobbe för att höra vad de tycker om dödsstraff.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

 1. Samhället kan inte längre acceptera Gängkriminalitet som leder till mord, i sådana fall där det ”klart” går att bevisa vem som utfört uppdraget så har jag inget emot dödsstraff.
  Man måste jämföra med hur dessa människor själva ser på mördande av andra människor och deras syn på omgivningen !!!

 2. Jag läste om en man , sk. muskelbiff fullpumpad med steroider , som ideligen misshandlade kvinnor …först hade han dödat en kvinna och när han släpptes flyttade han in hos en kvinna som tagit kontakt med mannen under fängelsetiden.
  Efter kort tid dödades kvinnan…enligt polisen gick det inte att känna igen hennes ansikte …
  Det finns tyvärr kvinnor som blir intresserade av våldsamma män….och skriver till dessa i fängelser–åker till anstalten för att ha sex …men det slutar alltid med att när mannen kommer ut ..så tar det typ 10 dagar innan den ” spännande” mannen börjar misshandla denna nya kvinna.
  Nu har mannen alltså dödat 2 kvinnor !
  Det skulle inte förvåna mig om han har kö av kvinnor som vill lägras i besöksrummet .

  Jag skulle önska att det blev förbjudet för kvinnor att dejta män som är kända för kvinno-och annan misshandel.
  Kan man straffbelägga folk som betalar för sex så kan man väl hindra kvinnor från att ha sex med våldsmän ??

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter