Dold övervakning: Apple Watch avslöjar oroväckande kamerafunktion

Apple har avslöjat planer på en radikal uppgradering av Apple Watch som kommer att medföra integritetsproblem

I ett nyligen beviljat patent beskriver Apple en rad mönster såsom installerandet av en liten kamera inuti en Apple Watch. En sådan kamera skulle ge användarna fördelen av att kunna ta bilder utan att behöva sträcka sig efter sina iPhones. Men dess oansenliga design skulle också potentiellt öka användarnas möjligheter till hemlig fotografering och företagets möjligheter till hemligt spionage.

Sådana klockbaserade kameror kan tyckas vara av begränsad praktisk användning, men flera konkurrerande exempel finns redan, liksom kameratillägg från tredje part för Apple Watch. Detta visar att det åtminstone finns en viss efterfrågan på kameror i en klocka. Dessutom tänker sig Apple att deras klockkameror har flera funktioner, såsom att upptäcka rörelser av fysiska kontroller som den digitala kronan eller mäta fysiologiska data som puls.

En sådan design placerar kameran i klockans ”digitala krona”, vilket gör det möjligt för användaren att rikta sin handled mot en scen för att ta bilder eller filma med klockans display som sökare. Även om detta kan visa sig vara bekvämt, skulle det utan tvekan göra det lättare att ta bilder omärkt eller i situationer där kameror eller telefoner inte är tillåtna. Spionkameror har under lång tid utformats för att likna armbandsur.

Apples mycket uppmärksammade integritetspolicy påstås dock lindra de flesta farhågor, och detta backas upp av många hänvisningar till integritet i själva patentdokumentet, även om dessa tenderar att fokusera mest på dataskydd för användaren snarare än skydd för de som ofrivilligt fotograferas med den nya kameran. Som så ofta med Big Tech betyder begreppet integritet skydd för storföretagen och eventuellt deras kunder, men underkastelse och hemlig övervakning för alla andra.

Oavsett fotografisk kvalitet, eller bristen på densamma, kommer klockbaserade kameror att bli mer användbara i övervakningssyfte ju mer Apple Watch kan känna av sin omgivning, kanske på nya sätt som vi aldrig har föreställt oss. Särskilt i kombination med annan teknik såsom systematisk insamling av biometrisk data. Möjligheten att ta bilder av andra utan att de märker det är ytterligare ett framsteg för global teknokratisk massövervakning och den fortsatta urholkningen av individens integritet och frihet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter