Dollarns dominanta ställning på världsmarknaden börjar nu att utmanas när andra länder vill stärka sina egna valutor.
Under efterkrigstiden har den amerikanska dollarn dominerat världsmarknaden, inte minst petrodollarns roll i oljehandeln. Det har garanterat ett enormt amerikanskt inflytande, framförallt då många länder sitter på stora dollarreserver, vars ekonomier skulle ta stor skada om den amerikanska ekonomin skulle svaja.
Nu börjar dock flera länder att jobba för att minska sitt beroende av dollarn och säljer sina skulder i den egna valutan, rapporterar Bloomberg. Framförallt är det Ryssland och Kina som vill bryta dollarns makt, men även Indien har börjat undersöka alternativ.
Kazachstan, Bangladesh och Laos, som samtliga ligger i Kinas närområde har börjat förhandla med Kina om att i större utsträckning använda yuan. Samtidigt har Indien inlett ett avtal om rupien som betalningsmekanism med Förenade Arabemiraten.
Trots att flera asiatiska valutor tappar mot dollarn, så är det framförallt för att sanktionerna mot Ryssland, som många länder i Asien fortsätter att handla med, gjort att landet stängts av från det globala finansiella meddelandesystemet Swift.