Domare i upprop mot ohållbar situation

Situationen för de svenska domarna beskrivs som hård och pressad i det rådande samhället. Tillsammans med inkompetenta ledningar börjar det bli ohållbart. Därför förbereder flera domare ett upprop genom en namninsamling, som ska lämnas in till regeringen.

Just nu pågår en namninsamling till upprop bland svenska domare, som ska uppmärksamma regeringen på den situation som de svenska domstolarna befinner sig i. På grund av den ökade brottsligheten, gängkriminaliteten, ungdomar som begår brott och ett alltmer komplicerat bevisläge står framförallt domarna inför en kraftigt ökad arbetsbelastning, rapporterar Aftonbladet.

Den som styr upp namninsamlingen är Marlene Forsman, rådman vid Sundsvalls Tingsrätt. Hon har ansvarat för en mailslinga som omfattar runt 150 domare. Det är framförallt de allmänna domstolarna, tingsrätter och hovrätter, som känt av konsekvenserna av den ökade brottsligheterna. Förvaltningsdomstolarna, som omfattar förvaltningsrätterna och kammarrätterna, hanterar mål mellan myndigheter och privatpersoner. Deras situation kan inte Forsman uttala sig om.

Pressad situation

Den extrema ökningen av arbetsbelastning innebär att hela rättskedjan och övriga samhället blir lidande. Vissa mål har en högre prioritet, framförallt brottmål där personer sitter frihetsberövade (i synnerhet häktade) eller rör sig om ungdomar (18-20 år räknas som underårig, medan 15-17 år räknas som minderårig). Mål med interimistiska beslut (ska gälla tills en slutgiltig dom har fattats) eller stämningsansökningar och överklaganden med inhibitionsyrkanden (beslut som ska gälla omedelbart får inte verkställas) måste också hanteras med högsta prioritet.

I och med den ovan nämnda mängden och mål som kräver extra snabb hantering är det många domare som går på högvarv och måste jobba sena kvällar och helger för att kunna uppfylla de samhälleliga krav som finns på domstolarna.

Utöver denna situation råder det även brist på nya domare, eftersom det anses finnas bättre lönemöjligheter inom den privata sektorn, framförallt på olika byråer, för unga juriststudenter.

Sen kommer nya sekretessregler att börja gälla, vilket innebär att alla förundersökningar måste sekretessprövas innan de kan lämnas ut till allmänheten. I nuläget omfattas visserligen många förundersökningar av förundersökningssekretess, som i många fall släpps efter att dom fallit, om det inte anses finnas väldigt känsliga uppgifter (framförallt sexualbrottmål). Men de bestämmelserna innebär sannolikt att även mindre brott som ringa stöld och olovlig körning omfattas av sekretess som prövas.

Sist, men inte minst, står det i uppropet att flera domstolar lider under inkompetent ledarskap, med chefer som detaljstyr och inte ger någon möjlighet att kunna styra det egna arbetet.

Tänker inte längre vara tysta

Det upprop som man nu samlar in namnunderskrifter för inleds med orden ”Vi är enade och tänker inte längre vara tysta.” Tanken är att lämna in det till justitieminister Gunnar Strömmer och partiledarna för regeringspartierna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Om Sverigedemokraterna ska få del av uppropet framgår inte.

Uppropet är ett tecken på att domarna försöker ta ansvar för den rådande situationen och vill få igenom förändringar som gör att de kan uppfylla de krav som myndigheterna har på sig för att samhället ska kunna fungera.

Det återstår att se hur namninsamlingen fortlöper, samt hur politikerna kommer ta emot det. En sak är i alla fall säker och det är domarna inte kommer hålla tyst om det de anser vara fel i sina organisationer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Domarna borde ligga på politikerna att avskaffa HMF som tar massor av resurser.
    Sedan är jag tveksam till att poliserna har hela avdelningar som spionerar på skökor och lyssnar utanför dörrar.
    Det är förfärligt synd om kvinnor som tvingas till prostitution där en hallick tar alla pengar —men man borde lägga resurserna på dom fall där en kvinna själv anmäler att hon blir utnyttjad. Utländska , oftast romska kvinnor från Rumänien och kvinnor från Nigeria skall givetvis utvisas direkt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter