Domstol: Fel av polisen att neka koranbränning

Svensk polis gjorde fel när de avslog en ansökan om att genomföra en koranbränning offentligt. Detta fastslår en domstol i Stockholm. Frihetsnytt har talat med en av de som fick rätt.

Frihetsnytt rapporterade den 16 februari att polisen hade avslagit en ansökan om att få bränna islams heliga skrift koranen utanför den turkiska och irakiska ambassaden. Beslutsunderlaget utgjordes av en bedömning att det kunde uppstå omfattande ordningsstörningar, samt öka hotbilden mot Sverige.

Nu har Förvaltningsrätten i Stockholm, dit beslutet överklagades, bedömt att polisen gjorde fel när de fattade beslut om att avslå ansökan. Det meddelas under tisdagen i domarna för 2741-23 och 2925-23. Bedömningen som domstolen gör är att mötes- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad och tillstånd får enbart förvägras om det finns en konkret risk för allvarliga störningar.

Att polisen hänvisar till att en koranbränning kan utöka den befintliga hotbilden mot Sverige är inte tillräckligt konkret och polisen har inte kunnat redovisa en hotbild för den aktuella manifestationen, anser domstolen.

Svart prick för svensk polis

En av de som fick rätt mot svensk polis är Salwan Momika, som ansökte om tillstånd för att genomföra en koranbränning utanför Iraks ambassad. Frihetsnytt kontaktade honom för en kommentar.

Hur känns det att ha fått rätt i domstol?

– Jag var inställd på att få rätt mot polisen. Det är en svart punkt [prick] för polismyndigheten när man låter islamisk sharialag väga över svensk lag. Om polismyndigheten anser att det finns ett terrorhot mot Sverige och vet om att det finns terrorister i Sverige, varför får de stanna kvar?

Kommer du att ansöka på nytt om att få tillstånd för att bränna koranen?

– Jag ska kontakta polisen för att bestämma en ny dag att genomföra det. Ingen dag är bestämd, men det kommer att genomföras. Jag väntar dock tills Sverige har kommit med i Nato, för att det inte ska påverka den svenska ansökningsprocessen.

Salwan berättar även att han fick motta hot över telefon och sms efter att han lämnade in sin ansökan, men polisen gjorde ingenting när han anmälde det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Egentligen är det massmedia som jagat upp stämningen. Om inte tidningarna gått i spinn och inte skrivit…hade inga mussar eller andra kommit .
    Däremot skall det givetvis vara tillåtet.
    Men jag undrar om det inte finns en baktanke hons MSM och politiker….dvs att minska yttrandefriheten.
    Vi får aldrig glömma att vi har olika regimer vars lömskhet ,illvilja och svekfullhet är deras kännetecken.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter