Domstol förväntas motverka statlig censur

Frihetsgrupp vill stävja statens censur på sociala medier

Under pandemin spelade den amerikanska regeringen en avgörande roll i att styra vilket innehåll som tilläts på sociala medier. Nu vill en grupp frihetsaktivister att de amerikanska domstolarna ska motverka detta för framtiden.

Det är medborgarrättsorganisationen The New Civil Liberties Alliance (NCLA) som lämnat in ett överklagande till US Court of Appeals (motsvarande en svensk hovrätt) om att motverka att staten lägger sig i vilken information som läggs upp på sociala medier, vilket strider mot konstitutionens första grundlagsändring. En stämningsansökan har tidigare lämnats in till en distriktsdomstol (motsvarande en svensk tingsrätt), vilken dock avslog stämningen. Nu hoppas man att överrätten ska upphäva beslutet.

Censuren var aktuell under pandemin, när president Joe Bidens administration aktivt såg till att få användare avstängda på sociala medier om de presenterade information som gick emot de etablerade sanningarna om pandemin, rapporterar Reclaim the Net.

”Ingen har monopol på sanningen”

I den överklagan som NCLA lämnat in åberopas den första grundlagsändringen, vars princip bygger på att ingen har monopol på sanningen, oavsett om det är en privatperson, företag eller myndighet.

De som utgör klaganden i ansökan är Twitter-användarna  Mark Changizi, Michael P. Senger och Daniel Kotzin, vilka blev avstängda från Twitter (under den förra styrelsen) för att ha publicerat kritik mot covid-restriktionerna. Vid denna tid kom det hela tiden ny information om pandemin, så det som ansågs vara felaktigt en dag kunde plötsligt vara vetenskapligt förankrat nästa dag.

Enligt Jenin Younes på NCLA är regeringen förbjuden enligt konstitutionen att försöka använda privata företag för att kunna hålla sina händer rena när de inskränker friheter. Genom påtryckningar mot bland annat Twitter har Bidenadministrationen brutit mot lagen.

Om domstolen tar upp överklagan och upphäver underrättens beslut, kan det utgöra ett allvarligt slag mot regeringens trovärdighet, om de bevisas ha bedrivit censur. I och med Elon Musks övertagande av Twitter kommer inte heller myndigheterna längre att kunna påverka vad användarna skriver.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter