Donald Trumps kampanjkassa får oväntat jättetillskott

Donald Trumps presidentvalskampanj fick i maj en oväntat stor donation. Bidraget framkom dock först i samband med en federal arkivering av kampanjbidragen i veckan.  Bakom jättedonationen står en medieskygg miljardär som ogärna syns i offentligheten.

Miljonbidrag via ”supergruppen”

Timothy Mellon på ett av de få offentliga fotografier som finns. Foto: Skärmbild (Youtube /Old Money Luxury)
Timothy Mellon på ett av de få offentliga fotografier som finns. Foto: Skärmbild (Youtube /Old Money Luxury)

Det var när en av Donald Trumps kampanjgrupper, ”MAGA Inc”  – redovisade de inkomna bidragen från föregående månad som donationerna på 68 miljoner dollar uppdagades för allmänheten.

Kampanjgruppen är en fristående så kallad Super-Pac1 som inte omfattas av någon övre gräns för donationerna till en kandidats presidentvalskampanj.

Det enskilt största bidraget – på 50 miljoner dollar – stod mångmiljardären Timothy Mellon för, medan ytterligare 10 miljoner dollar kom från miljardärsparet Liz och Dick Uihlein. Mellon är arvinge till en Pittsburgh-baserad bankirfamilj, med en uppskattad förmögenhet på över 14 miljarder dollar.

Har även skänkt till Kenndy Jr

Robert F. Kennedy Jr. Foto: Wikipedia /Gage Skidmore
Robert F. Kennedy Jr. Foto: Wikipedia /Gage Skidmore

Enligt amerikanska medier ska Timothy Mellon ha skickat donationen dagen efter att Donald Trump fälldes på 34 punkter för förfalskning av affärsdokument. Mellon har samtidigt donerat över 20 miljoner dollar till presidentkandidaten Robert F Kennedy Juniors Super-Pac ”American Values”.

Samtidigt har New Yorks före detta borgmästare, miljardären Mike Bloomberg, donerat nästan 20 miljoner dollar till några av president Joe Bidens Super-Pacs.

Mellons donation innebär att de olika Trump-stöttande kampanjgrupperna på bara några få veckor har sprungit förbi president Bidens när det gäller insamlade kampanjdonationer.

Fakta (Timothy Mellon):

  • Född: 22 Juli 1942 (Samma år som framlidne Jan Stenbeck). Han är barnbarn till Andrew Mellon och därmed arvinge till bankirfamiljen Mellons förmögenhet.
  • Bor: i delstaten Wyoming där han även är amatörpilot.
  • Verksam inom:  Det amerikanska näringslivet i egenskap av affärsman. Han var bland annat ordförande och majoritetsägare i holdingbolaget Pan Am Systems. Han har utöver detta både lett och investerat i en rad andra bolag inom transportbranschen.
  • Timothy Mellon ogillar uppmärksamhet och har därför sällan låtit sig fotograferas.

Källa: Wikipedia och BBC

  1. Tidigare fanns bara så kallade PACs (Political Action Committees) eller kampanjgrupper som hade ett tak på hur stora donationer som fick mottas. Taket släpptes 2010 efter ett beslut i Högsta domstolen som ansåg den dåvarande lagen begränsa yttrandefriheten. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter