Donbass-väljare river sina ukrainska pass

Situationen i de omstridda områdena i östra Ukraina, eller öster om Ukraina om man så vill, har återgått till det tragiska normaltillståndet från de senaste åtta åren – dålig ekonomi och sporadiska artillerianfall från Ukrainas väpnade styrkor. Men efter anslutningen till Ryssland är situationen åtminstone enklare och några invånare firar genom att riva sina ukrainska pass inför kameran.

Under förra veckan hölls folkomröstningar i Folkrepubliken Donetsk (DPR) och dito Luhansk (LPR) samt i Kherson- och Zaporozhye-regionerna, om ett eventuellt inträde i Rysskand. Områdena, som huvudsakligen befolkas av ryssar, har tillhört Ukraina under lång tid. Procentandelen som röstade ja till förslaget var överväldigande men valdeltagandet är fortfarande en gåta. Detta framgår av den ryska nyhetsbyrån Tass hemsida, som Sveriges politiska överhuvuden glömt att spärra tillgången till.

Valdeltagande nära 100%?

Eftersom man inte har tillgång till den tidigare regimens röstlängder måste valdeltagandet, enligt Tass, beräknas utifrån antalet väljare som har röstat. ”Det beror på att på de vallokaler som är etablerade utanför regionerna sammanställer röstlängderna ’från grunden’. Väljare som dyker upp för att rösta och visar upp nödvändiga handlingar läggs till listan. Dessutom, i de territorier inom DPR och LPR som befriades efter den 24 februari, var väljarregistren trevande när folkomröstningarna började och uppdateras nu när röstberättigade personer vid varje vallokal anländer och presenterar sina registreringsdokument för bostad.”

Kherson-regionens valkommission räknade med 750 000 väljare. I Zaporozhye-regionen inkluderades 500 000 människor i de första listorna. I DPR trycktes valsedlar för 1,5 miljoner uppskattade väljare. I LPR fanns den 23 september 1 360 768 röstberättigade med på listorna.

Förbjudet att rösta

Kriget mellan Ukraina å ena sidan och utrbytarrepupblikerna plus Ryssland å den andra pågår fortfarande. Därför är det omöjligt att veta vad den andel av befolkningen som räknar med Ukrainsk seger egentligen anser om anslutningsförslaget. Om Ukraina vinner kriget och dess myndigheter kommer över de nyligen upprättade röstlängderna torde nämligen en avgiven röst få obehagliga konsekvenser för väljaren. Både regeringen i Kiev och västvärldens politiker har förklarat att de inte accepterar några folkomröstningar i anslutningsfrågan.

I Ukraina är det dessutom förenat med fängelsestraff att förespråka att någon region får ansluta sig till Ryssland. Flera politiska partier som tagit upp den möjligheten i Ukrainas parlament är upplösta och partiledarna fängslade. Att ansöka om ryskt pass är straffbart med upp till tio års fängelse.

Anslutning formaliserad

Undertecknandet av de relevanta avtalen melllan ledarna för de fyra utbrytarregionerna ägde rum den 30 september i ett palats i Kreml, tre dagar efter kungörandet av de positiva folkomröstningsresultaten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter