DPR vägrar utlämna ”nazistiska” krigsfångar – tänker avrätta dem istället

Folkrepubliken Donetsk (DPR) meddelar via ryska nyhetsbyrån TASS att någon fångutväxling med Ukraina ”inte kommer ifråga” vad beträffar ”utländska legoknektar” som stridit mot de ryska invasionsstyrkorna.

Jelena Sjisjkina, en framträdande jurist i det självutropade och ryskstödda DPR, säger till TASS:

– De har inte handlat som soldater som lyder under internationella konventioner. De har agerat som terrorister, som nynazister, så några utväxlingar kommer inte på fråga.

Även ”utländska legoknektar som slagits på Kievregeringens sida och nu står inför dödsstraff, inklusive brittiska medborgarna Shaun Pinner och Andrew Hill samt marockanske medborgaren Saadun Brahim” omfattas av förbudet mot fångutväxlingar, uppger TASS.

”Utländska legoknektar” omfattar enligt rysk retorik både faktiska legoknektar och utländska frivilliga som slagits på Ukrainas sida utan lön. Sjisjkina, som leder den juridiska kommittén i DPR:s parlament, säger att ”legoknektar” från många länder är inblandade i strider i Ukraina, men att de främst kommer från Polen, Litauen och Frankrike.

– Utredarna tittar även på om det var deras privata initiativ att delta eller om de skickats hit av säkerhetstjänster eller myndigheter i deras hemländer, säger hon till TASS.

Chefen för en kommitté som tillsatts för att ”utreda brott mot fred och säkerhet” vid DPR:s riksåklagares kontor, Viktor Gavrilov, sade i fredags till ryska journalister att man blivit klar med en utredning mot en grupp ”utländska legoknektar” som anklagas för att ha beskjutit civila med artilleri under kriget.

– I krigstid kan de anklagade straffas med döden, sade han.

Pinner, en av de anklagade ”legoknektarna”, har i ett uttalande på rysk statstelevision tidigare sagt att det skickats en förfrågan till brittiske premiärministern Boris Johnson om att utväxla honom mot den ukrainske oppositionspolitikern Viktor Medvedtjuk som sitter fängslad för att ha köpt kol från de ryskkontrollerade områdena i Donbass.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter