Droger via nätet: Svenska apotek säljer heroinliknande preparat som dödat hundratusentals amerikaner

Oxycontin är ett amerikanskt läkemedel som marknadsförts som ofarligt men i själva verket är ett starkt beroendeframkallande opiat. Nu säljs det i Sverige via Apoteket Kronans webshop – receptet får man via chatfönster. Samtidigt döms en ung svensk till ett drygt decennium i fängelse för att ha sålt liknande knark via sin webshop – utan att maskera det som ofarlig medicin.

Historien om de svenska apotekens nya produkt börjar med den liberala familjeklanen Sackler, som under första halvan av 1900-talet levde en undanskymd tillvaro. 1952 köpte man det måttligt framgångsrika företaget Perdue Pharma, som sålde laxermedel och saltlösning för utspolning av öronvax. Företagsledaren, psykologen Raymond Sackler, (1929-2017) var aktiv i både den amerikanska och engelska överklassen. Han skaffade sig en rad adelstitlar och utmärkelser, bl.a. som hedersdoktor vid universitetet i Tel Aviv. Under 1966, då kriget i Vietnam trappades upp, fick den psykologiske adelsmannens bolag ett lukrativt kontrakt för leverans av desinficeringsmedel till den amerikanska armén. Med stärkt kassa började bolaget sedan utveckla smärtstillande medel, som i flera fall visade sig vara starkt beroendeframkallande. Genomgående har Sacklers beroendeframkallande medel marknadsförts som icke beroendeframkallade och därför lämpliga att förskriva för svåra, kroniska smärtor – alltså i höga doser under lång tid.

Genom kontakter och donationer kunde bolaget och ägarfamiljen utöva inflytande. Donationerna har handlat om allt från modern konst till krigshetsande organisationer inom den amerikanska Israellobbyn. Med hjälp av annonsering och personligt inflytande lyckades familjen och deras allierade i den finansiella eliten styra medianarrativet kring droger och medicinering. Även det amerikanska läkemedelsverket FDA verkar ha hamnat under deras inflytande. Under 2000-talet gjorde FDA ett synnerligen lamt motstånd mot den tidens katastrofala utveckling av opiatmissbruket, som drevs på av familjen Sacklers bolag. När farorna med opiatförskrivning blev uppenbara, 2003, kallade FDA in en rådgivande kommitté av tio oberoende experter – som strax rapporterade att opiaterna var både säkra och effektiva. Senare visade det sig att åtta av de tio experter som FDA hade kallat in hade finansiella band till tillverkarbolagen. Tio år senare skrevs så mycket opiater ut att det motsvarade en ekonomiförpackning åt varje vuxen amerikan. Uppgiften kommer från American Medical Association, en organisatoin som dåförtiden höljde sig i tystnad.

”En vit snöstorm”

Familjen Sackler och deras allierade var vid 2000-talets början redan miljardärer. Ändå vittnar före detta anställda om deras entusiasm, gränsande till besatthet när det gällde att maximera distributionen av de livsfarliga opiatprodukterna. Avhoppade anställda vittnade tidigt om hur VD:n Richard Sackler målade upp en en sinnebild av en snöstorm, någonting så vitt att ingenting kunde vara vitare – en ”snöstorm av receptutskrivningar”. Faktum är att den övervägande delen av offren var just vita. Medan offren för olagligt heroin i första hand är afroamerikaner slog Oxycontinet hårdast mot vita människor som inte hade något intresse av att bli berusade eller höga – utan som litade på sina läkares försäkran om att detta nya piller var ett ofarligt medel mot deras återkommande eller kroniska smärtsymptom. Om Sacklerfamiljens entusiasm kan hänföras till en vilja att sprida förödelse bland vita är omöjligt att veta, men klart är att ingen enda av familjeklanens medlemmar velat be om ursäkt för den död och lidande som man orsakat.

Ägarnas inkomster från verksamheten har periodvis pendlat kring 100 miljoner dollar per månad. Avhoppade anställda har visat ilskna mail från ägarhåll när utbetalningarna ibland inte nådde upp till denna nivå. Bolaget har självt vid två rättegångar, 2007 och 2020, erkänt sig skyldigt till brott i samband med sin marknadsföringskampanjer av opiaterna.

I en gemensam stämningsansökan inlämnad av 600 amerikanska städer och åtta indianstammar hävdas att Purdue Pharma “instruerade patienter och läkare att tecken på beroende i själva verket är tecken på obehandlad smärta, varför den lämpliga åtgärden är att skriva ut recept på ännu mer opioider”. Marknadsföringsmaterialet för Oxycontin innehöll grafik som var missledande, vilket FDA försynt påpekade redan 1995. Bolaget fortsatte emellertid med samma grafik åtminstone fram till 2011.

Åtskilliga av dödsoffren har varit tonåringar som hamnade i Oxycontin-beroende efter att ha förskrivits medlet efter idrottsskador. Bland kändisar som dog kan nämnas skådespelaren Philip Hoffman och musikern Tom Petty. Den 17-årige finske brottartalangen Linus Blom var en annan – han dog av Fentanyl, en annan av Perdue Pharmas produkter.

Degenerationsförloppet vid långvarigt bruk av Oxycontin och Fentanyl är detsamma som vid heroinberoende. De kemiska signalsubstanser som hjärnan är beroende av störs ut. I användarens medvetande etablerar sig medlet som livsnödvändigt – han blir likgiltig för allt utom att få tag på mer av varan. Extrem associalitet blir följden. Misshandel och rån av de egna föräldrarna blev vardag i flera av de drabbade familjerna. Efterhand fordras allt större doser för att slippa abstinensbesvär. På grund av substansernas dämpningseffekt på de delar av hjärnan som reglerar andningen leder de allt högre doserna till hyperventilation, andningsstillesånd och därpå döden.

Det totala antalet dödsfall håller sig under en halv miljon. Då har man medräknat opiatvarianter från andra läkemedelsbolag och fall där läkaren slutat utskrivningen och den desperate patienten då övergått till vanligt, olagligt heroin och sedan avlidit. Emellertid är det inte bara den enskilde som drabbas utan även hela hans familj. Enligt statsåklagaren i delstaten Massachusetts, Laura Healey, är familjen Sackler ansvarig för förstörelsen av ”miljoner” liv.

Lindriga konsekvenser

Straffet för världens överlägset största och överlägset lömskaste narkotikahärva blev påfallande milt. Självklart råder en avsevärd skillnad i ondska mellan att å ena sidan sälja exempelvis heroin, som är olagligt och känt för sin farlighet, och å andra sidan sälja preparat som har samma verkan – men under försäkringar om att preparatet är ofarligt. Att förgifta sina medmänniskors dricksvatten kan möjligen ses som värre men skillnaden mellan familjen Sacklers verksamhet och förgiftning av dricksvatten är mer teknisk än väsentlig, mot bakgrund av att Sacklers var väl medvetna om konsekvenserna av sina gärningar. Familjen Sacklers ändå helt undkommit straffansvar.

Richard Sackler, till vänster, sålde opiater som ofarliga, mot bättre vetande. Han fick betala skadestånd med en mindre del av de intjänade medlem. Alexander Gustafsson, till höger, som sålde opiater som farliga, dömdes till 11 års fängelse och ruinering.

Justitiedepartementet i USA ådömde Purdue Pharma att betala böter på 3,54 miljarder dollar. Bolaget försattes då i konkurs. De 138’000 anmälda dödsoffrens efterlevande har tilldömts fem tusen dollar vardera. Detta var vad som återstod efter att ägarna under föregående årtionde har tagit ut 10 miljarder dollar ur bolaget. På grund av konkursen kommer inte hela skadesåndet att betalas ut. Bolaget dömdes för att ha vilselett myndigheterna och brutit mot anti-kickback-lagarna, d v s att ge läkarna pengar för att skriva ut specifika droger.

Även ägarna, d v s familjen Sackler har betalat skadestånd. De betalade 6 miljarder dollar efter förhandlingar som säkerställde att de aldrig mer kan stämmas. Richard Sackler (bara han värd 13 miljarder USD, enligt Wikipedia) var ordförande och VD i bolaget i olika positioner fram till 2018.

Något allmänt åtal är det inte tal om – tämligen måttliga konsekvenser jämfört med svensken Alexander Gustafsson som drev darknet-sajten Flugsvamp. Gustavsson har dömts till över 11 års fängelse och förlust av hela sin förmögenhet. Såvitt känt finns inget exempel på att någon av Gustafssons kunder har avlidit av de sålda produkterna – förmodligen eftersom Gustafsson inte, liksom Sackler, lurat kunderna att sätta i sig narkotikan genom att påstå att det handlar om ofarliga värktabletter.

I Sverige har opiatkrisen bara börjat

I Sverige var en annan Sacklerprodukt, fentanylspray, populärt bland narkomaner. Men när fentanylet försvann från missbrukarmarknaden i Sverige upptäckte polisen att tomrummet hade ersatts av Oxycontin. Polisen står hjälplös. För att kunna lagföra en langare krävs att personen har mer är 500 tabletter på sig. Langarna lärde sig snabbt att bara ha med sig ett lägre antal, vilket innebär att de snart är ute på gatan igen efter en arrestering.

Oxycotin säljs i Sverige av bl a Kronans Apotek som har samarbete med doktor.se. På så sätt kan man få sitt recept utskrivet i appen. Drogen marknadsförs på samma sätt som man gjorde i USA på 2000-talet och uppges lämplig för stora doser och långvarig användning. Som biverkningar uppges bara ”huvudvärk, illamående, förstoppning och trötthet”.

Hos ett annat online-apotek, Green Sverige, kan man köpa det heroinliknande preparatet helt utan dokument. ”För att köpa oxycontin 40mg, kontakta oss via e-post eller skicka en förfrågan via kontaktformuläret. Vi behöver inte recept eller försäkring eftersom vi syftar till att tillhandahålla medicin till patienter utan dessa dokument.”

På Green Sveriges hemsida proklameras förtjust: ”Använd din värdefulla fritid för något annat än att stå i långa och tråkiga köer, eller besöka läkare, beställ istället dina läkemedel hemifrån på din egen soffa. Vi har erfarenhet av att hjälpa människor bli av med sina sjukdomar, något vi gärna också kan hjälpa dig med.” Redaktionen har gjort en polisanmälan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter