Drönarpalaver över Svarta Havet – Frihetsnytt förklarar

USA och Ryssland munhuggs om en amerikansk drönare som ett ryskt jaktplan dränkte i flygfotogen. Frihetsnytt sammanställer de båda sidornas nyheter och lite till.

Det var vid sjutiden på tisdagsmorgonen, den 14 mars, som ryska jaktplan upptäckte en amerikansk drönare av typ Reaper utanför sin flottbas Sevastopol på Krim. Drönaren färdades ovan molnen med avslagen transponder. Till synes var den också utan vapen. Enligt rysk bedömning bar drönaren på en avancerad spaningsutrustning som har smeknamnet ”Gorgon Stare”. Detta påstår man sig kunna se från den här filmen.

Film från Telegramgruppen IntelRepublic

Ett ryskt jaktplan störde, och som det senare visade sig, förstörde drönaren genom att flyga förbi den samtidigt som man släppte ut bränsle.

Men drönarens egen film sändes i realtid, förmodligen till ett amerikanskt spaningsflygplan som samtidigt flög strax västerut över Rumänien. Och på denna film syns att ett av de fyra propellerbladen hade skadats – vilket förmodligen är skälet till att den amerikanska versionen av händelsen blev att jaktplanet och drönaren ”kolliderat”.

Ett amerikanskt spaningsplan av typ Poseidon, en stor pjäs som är baserad på ett trafikflygplan från Boeing, ska enligt en Rysslandsvänlig Telegramkanal ha rört sig över Rumänien längs med kusten mot Svarta Havet – samtidigt som dronen spanade till havs. Bild från Telegramkanalen IntelRepublic

Ryssland å sin sida säger att propellerbladet nog gick av på grund av att det tvingades vispa i rysk flygfotogen. Man pekar på att även ett annat propellerblad är skadat på så sätt att stigningen har vridits baklänges. Den amerikanske generalen Mark Milley sade vid en presskonferens att han också var osäker på om det varit någon kollision.

Dessa stillbilder från den amerikanska videon vill visa att även ett andra propellerblad blivit skadat, vilket knappast kan ha skett via kollision. Detta till stöd för påståendet att den, enligt ABC News extremt dumme piloten, faktiskt inte stötte emot dronen vid sin förbiflygning. Bild från IntelRepublic

Vid tisdagens amerikanska kvällsnyheter var upprördheten stor, särskilt hos TV-kanalen ABC. I kanalens första rapport berättade nyhetsuppläserskan att den ryska piloten varit ”hänsynslös, inkompentent och dum”. Frihetsnytt spelade in det hela men ljudet kom tyvärr inte med. Just denna nyhetssändning är inte längre tillgänglig.

ABC:s formuleringar har sedermera mildrats. Kanalen anklagar nu istället Ryssland för att ljuga. Detta eftersom man från rysk sida säger att jaktplanet faktiskt inte berörde drönaren – vilket ABC:s expertuppläsare alldeles säkert vet att jaktplanet gjorde.

Även i Ryssland blev drönardränkningen en TV-nyhet. Här påstår man emellertid att drönaren föll i vattnet på grund av bristande manövrering. Den ryska uppläserskan verkar avsevärt mindre berörd av händelsen än sin amerikanska kollega.

Så går det när man inte kan flyga ordentligt – detta var en rysk TV-kanals kommentar till drönarmysteriet. Denna version stämmer faktiskt överens med den amerikanska militärens berättelse, enligt vilken man, av okänd anledning, avsiktligt lät sin 30 miljoner dollar dyra drönare dyka mot havet. Bild från Telegramgruppen IntelRepublic

Ambassadören avbasad

Både den amerikanske försvarsministern Lloyd Austen och general Milley ser mycket allvarligt på intermezzot. Austen säger att hans flygmaskiner flyger vart de vill enligt ”internationell lag”. Utrikesdepartementet har också kallat upp den ryske ambassadören i Washington, Anatoly Antonov, för att ge honom en avhyvling. Hur detta gick vet vi inte men Antonov sade efteråt att han tyckte det hela var amerikanarnas eget fel eftersom de flög för nära.

Anatoly Antonov, Rysslands Washington-ambassadör, tycker det hela är en storm i ett vattenglas. Film från Telegramgruppen IntelRepublic

Ambassadör Antonov för fram att drönaren helt enkelt flög för nära den ryska flottbasen och att USA aldrig skulle acceptera motsvarande beteende från något annat land.

Hur nära var drönaren? Och hurså?

Men hur nära var drönaren? Det beror på vem man frågar. Den ryska uppgiften är att drönaren var 6 kilometer utanför Sevastopol medan amerikanska uppgifter förekommer om att avståndet skulle varit 10 gånger så långt.

Den amerikanska uppfattningen av var incidenten inträffade syns på den infällda bilden med röd ram. Kollage Frihetsnytt.

Juridiskt sett har frågan om avståndet ingen stor betydelse – den amerikanska uppfattningen är att besprutningen och förmodligen kollisionen med drönaren var ett oförsvarligt övergrepp eftersom det skedde i internationellt luftrum.

Luftrummet avstängt med NOTAM?

Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov har också uttalat sig och menar att både världspressen och amerikanarna verkar ha glömt att man inte ska flyga i luftrum där det pågår krig – särskilt inte med militära luftfarkoster med transpondern avslagen. Lavrov säger dessutom att det aktuella området redan i april stängdes för obehörig flygtrafik.

Lavrovs yttrande verkar vara korrekt med ledning av en nyhetsrapport från april, från brittiska OPSGROUP. Ryssland begränsade under april luftrummet i norra delen av Svarta Havet på grund av det pågående kriget. Begränsningar i internationellt och nationellt luftrum utfärdas i form av NOTAM, Notice To Airmen, som sänds ut från den nationella flygmyndighet som är ansvarig för luftrummet.

Enligt OPSGROUP är ryssar och ukrainare oeniga om vem som ska ansvara för den FIR, (Flight Information Region), som drönaren flög omkring i. Oavsett vem som till slut blir ansvarig för detta luftrum verkar det som om den ryska luftfartsmyndigheten har utfärdat avstängningen på ett riktigt sätt. Enligt OPSGROUP har dessutom Ukraina utfärdat begränsningar parallellt för samma luftrum.

FIR-kartan över Svarta Havet med omnejd, där det omtvistade luftrummet har två namn. Grafik från OPSGROUP

Skämtstorm på Twitter

Många lustigkurrar har funnit skäl att kommentera drönardebaclet med mer eller mindre äkta bilder, filmer och påståenden.

Många amerikanska kommentatorer har tyckt det var ledsamt att så många av deras skattedollar skulle sjunka till botten av ett svart hav. I det här fallet handlade det om upp till 30 miljoner dollar beroende på hur man räknar. Från rysk sida har det naturligtvis varit muntrare tongångar.

I klippet ovan måste man lägga märke till hur drönarens framdel förvandlas till den legendariska grodan Pepe The Frog, som av antifascister över hela världen anklagas för nationalsocialistiska böjelser.

Även ett ryskt barn har givit sig in i debatten. För ingen kan väl tro att konstnären är Lloyd Austin?
På en rysk anslagstavla säljs här en vattenskadad Reaperdrönare till högstbjudande. Telefonnumret går till State Department i Washington och uppenbarligen finns redan tre spekulanter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter