Drottningen prisar demensvården i halländska Hasslöv

På gården Hasslöv bedrivs demensvård med djur och natur i fokus och de demenssjuka trivs. Nu belönas initiativet med drottningens Queen Silvia Nursing Award 2022.

Marie Svensson, undersköterska med specialkunskap i demensvård, fick häromdagen det glada beskedet att hon kommer att få motta drottningens pris för sin dagvård av demenssjuka på gården i Hasslöv utanför Laholm i Halland.

– Riktigt, riktigt jäkla glad är jag, säger Marie Svensson.

Hon har fått kämpa för sin idé ett antal år sedan hon kom på den 2014. Kommunens politiker behövde övertygas om det vettiga i konceptet och tillstånd skaffas, så först 2019 kom Maries första besökare ut till hennes gård.

– Här är en tystnad, en trygghet, en hjärnvila och inte en massa trafik, berättar Marie.

De demenssjuka säger att de trivs med att samtala med gårdens djur. ”Det är de bästa vännerna som finns. De förstår en på något vis”, säger en kvinna som matar några getter.

Dagverksamheten på Hasslöv prisas nu för det enkla konceptet att med hjälp av djur och natur få de dementa att minnas och må bättre. Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Stockholms slott.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter