Du betalar halv miljard till oberoende media – utomlands

Regeringen säger sig vara positiv till fri och oberoende media. Detta är åtminstone fallet om de finns i utlandet, då finns resurser att betala ut, åtminstone när det kommer till skattepengar. Med fri media i Sverige är det däremot annorlunda.

Med anledning av att det idag (den 3 maj) är Pressfrihetens dag väljer regeringen att skänka pengar till medier utomlands, vilket meddelas i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Bland annat utökar man stödet till två organisationer: 15 miljoner går till European Endowment for Democracy (EED), som arbetar med att ”främja demokrati” i Europa, Balkan och Turkiet; stödet till Prague Civil Society Centre (Pragcentret), som arbetar med ”demokrati” i Östeuropa och Centralasien, fördubblas från 10 miljoner kronor till 20 miljoner kronor.

År 2023 betalade Sverige 532 miljoner kronor i stöd till medier i andra länder. Detta gör Sverige till den tredje största givaren till oberoende medier i världen. Biståndet betalas ut genom SIDA. Hela den summan står de svenska skattebetalarna för.

”Sverige står upp för pressfriheten”

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

I pressmeddelandet, där detta tillkännages, slår sig regeringen för bröstet och hävdar att Sverige minsann ”står upp för pressfriheten”.

– Ett aldrig tidigare skådat antal journalister har dödats eller skadats i pågående konflikter runt om i världen. Det är fullständigt oacceptabelt. I en tid där auktoritära stater flyttar fram sina positioner och tillgången till fri och oberoende media inskränks står Sverige upp för pressfriheten. Vi intensifierar nu arbetet för att skydda det fria ordet och driver dessa frågor aktivt i internationella sammanhang, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Forssell omnämner inte de många brister som Frihetsnytt tog upp i artikeln om Pressfrihetens dag. Där nämns bland annat de trakasserier som riktas mot oliktänkande och hur ägandet av media centrerats kring två stora mediehus, Bonnier och Schibsted.

Struntar i oberoende svensk media – klarar sig ändå

Samtidigt som regeringen öser skattepengar över andra medier i andra länder, är man betydligt snålare med stöd till fria medier i Sverige.

Detta har dock inte sänkt de fria medierna, såsom Frihetsnytt, som sett till att ordna finansiering på andra sätt. För Frihetsnytt är den främsta inkomstkällan prenumerationer, vilket innebär att tidningen enbart svarar inför läsarna, inte gentemot staten och politikerna.

Du som vill teckna en prenumeration på Frihetsnytt kan göra det här, alternativt gå med i vår exklusiva medlemsklubb.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter