Du kan gå miste om utlovat solcellsavdrag

De långa leveranstiderna på solcellsanläggningar kan göra att många privatpersoner går miste om det utlovade ”gröna avdraget” på grund av förskottsbetalning.

Det har av förklarliga skäl blivit populärt att installera solcellsanläggningar, och det stora intresset har lett till långa leveranstider av tekniken. På grund av detta och att det är dyr teknik som beställs från Asien, är det vanligt att solcellsleverantörer tar betalt i förskott av kunden. Detta gör nu att många kan gå miste om skatteavdraget för grön teknik.

Anläggningen måste vara färdig samma år

Anläggningen måste nämligen vara färdigställd innan avdraget kan göras, så sista dag är den sista december eller möjligen den 1 januari, säger Skatteverkets Pia Blank Thörnroos, till Ekot. Skatteverket kan dock inte göra något åt situationen då det är civilrättsliga avtal som ingåtts mellan en köpare och en säljare av en tjänst.

Skattereduktionen avseende det gröna avdraget är 15 procent på kostnaden för arbete och material, maximalt 50 000 kronor per person och år.

Branschorganisationen Svensk solenergi uppger att de har informerat sina kunder om situationen, men att de anser att reglerna borde ändras. VD Anna Werner säger att de inte tycker att det ska spela någon roll när delbetalningarna har gjorts.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Regeringen vill öka rut och rot

Så kan skattesänkningarna bli

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter