torsdag, 6 oktober, 2022

DuckDuckGos webbläsare tillåter Microsoftspårning

DuckDuckGo webbläsare tillåter ”trackers” från Microsoft – i strid med sina åtaganden om integritetsskydd.

DuckDuckGo, det företag som marknadsför sig för sitt starka integritetsskydd – som i flera år har byggt upp ett varumärke kring påståendet om icke-spårande webbsökning och på senare tid lanserade sin egen ”privata” webbläsare med inbyggd spårningsblockering – har hamnat i en pinsam situation efter att en forskare hittat dolda gränser för dess spårningsskydd som skapar ett undantag för vissa förfrågningar om reklamdata från dess sökmotorspartner, Microsoft.

Under onsdagen twittrade forskaren i fråga, Zach Edwards, resultaten av sin granskning – och sa att han hade funnit att DDG:s mobila webbläsare inte blockerar reklamförfrågningar från Microsofts skript på icke-Microsofts webbplatser. Edwards testade webbläsardataflöden på en Facebook-ägd webbplats, Workplace.com, och fann att även om DDG informerade användarna om att de hade blockerat Google- och Facebook-spårare, hindrade det inte Microsoft från att ta emot dataflöden kopplade till deras surfande på den icke-Microsoft-webbplatsen.

Edwards förde därefter en Twitter-debatt med DDG:s grundare och VD Gabe Weinberg, som till en början verkade försöka tona ner fyndet genom att betona allt han sa att DDG:s webbläsare blockerar (t.ex. spårningscookies från tredje part, inklusive de från Microsoft ). Weinberg var också särskilt angelägen om att göra det klart att dataflödesproblemet inte är relaterat till DuckDuckGo-sökning.

Begränsningen av DDG:s webbläsares spårningsblockering innebär dock ett undantag från skydd mot vissa överföringar av reklamdata till Microsofts dotterbolag (Bing, LinkedIn) – som kan användas för spårning av webbanvändare över flera webbplatser i annonsinriktningssyfte. Eller, med andra ord, att undergräva DDG-webbläsarens integritet.

Twitter-debatten slutade med att Weinberg bekräftade att Edwards granskning var korrekt – ”efter ett kontaktavtal som han sa begränsade DDG:s förmåga att blockera spårare i detta scenario genom att skriva att DDG:s avtal med Microsoft, som äger och driver sökmotorn Bing, vilket hindrar oss från att stoppa Microsoft-ägda skript från att laddas.”

Hemliga avtal – inte så hemliga

Han tillade att DDG ”jobbade på att ändra på det.” På frågan via Twitter om DDG:s kontrakt innehöll en klausul som hindrar den från att offentligt klaga på de begränsningar som Microsoft har ålagt dem, sa Weinberg till oss: ”Vårt syndikeringsavtal har breda krav på konfidentialitet och det specifika kravet. dokumenten i sig är dessutom uttryckligen märkta som konfidentiella.”

Edwards själv uppger att han är ”ganska chockad” över Weinbergs offentliga svar på hans granskning – och för att ha vad han sammanfattade som ”inga offentliga lösningar för problemen som skapats genom det hemliga partnerskapet mellan DuckDuckgo och Microsoft. ”

”Om du jämför formuleringar i appdetaljerna med informationen som delades av DuckDuckGos VD igår, kan man inte låta bli att undra varför de så öppet ligger på öppet på internet. Det verkar som att de försöker kasta sin främsta reklampartner Microsoft under någon slags buss – i huvudsak gjorde DDG:s VD många kommentarer om hur han försökte och hoppades ta sig ur deras nuvarande kontrakt med Microsoft – detta var ett chockerande erkännande att se offentligt och något som jag hoppas att tillsynsmyndigheterna ser allvarligt på.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer