Dyr öl när Systembolaget betalar för mycket

Systembolaget köper in till överpris

När Systembolaget köper in alkohol betalar man i regel mer än vad som behövs, visar en rapport. Då företaget inte är vinstdrivande görs inget åt detta, men det är konsumenterna som får stå för prislappen.

Enligt en rapport som togs fram 2017 på beställning av Systembolaget, betalar svenskarna rejäla överpriser på alkoholen, jämfört med om det hade kunnat köpas i vanliga butiker. Enligt Timbro, som granskat rapporten, skulle det billigare sortimentet ha kostat 24,9 procent mindre för öl, 15,6 procent för vin och 25,7 procent för sprit.

Detta är inte på grund av alkoholskatten, utan för att Systembolaget gör riktigt usla upphandlingar. När man köper in produkter sker det alltid till överpris, vilket gör att bryggerier som massproducerar billig öl kan göra en god vinst, vilket enligt artikelförfattaren inte är fallet för mikrobryggerier.

Enligt en beräkning som Timbro av Systembolagets rapport, innebär detta att de svenska konsumenterna får betala sammanlagt 2,5 miljarder kronor extra på grund av detta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter