Dystra nyheter från finansministern

Finansminister Elisabeth Svantesson meddelande på en pressträff i morse att det svåra ekonomiska läget kommer fortsätta längre än väntat.

Sammanfattningen av finansministerns dystra besked är att inflationen bedöms stiga till 8,9 procent. Elpriserna denna vinter kommer att vara brutalt höga, räntehöjningarna stora, tillväxten bromsar in och faller nästa år. BNP-utfallet är dock något bättre än väntat men väntas sjunka med 0,7 procent nästa år.

Och svenska hushåll är extremt pessimistiska, mer än i andra länder.

Det är hushållen som driver på den här nedgången, säger finansministern.

Vi ser en allmän trend att varsel och konkurser ökar, berättar Svantesson. Samma gäller även arbetslösheten som väntas öka till 7,8 procent.

Den lågkonjunktur som Sverige går in i nästa år ser ut att hålla i sig till 2025. En prognos som Konjunkturinstitutet – och nu även regeringen ger. Det råder större osäkerhet om läget än på länge. Det kan alltså både bli bättre eller sämre än regeringens prognos.

Nedgången kommer att komma något senare än väntat, men kommer att bli mer utdragen. Prognoser är naturligtvis alltid osäkra, men i ett läge av energikris i hela Europa, energipriser som är volatila och ett krig i vårt närområde, så är ju osäkerheterna större än på väldigt länge, säger Svantesson.

Det blir tufft för hushållen

Vissa ersättningar kommer förvisso höjas, som garantipension, omvårdnadsbidrag, sjukpenning och studiestöd. Men svensk ekonomi och svenska hushåll kommer att få det svårt under den kommande tiden.

Positivt, menar ministern, är dock att vi har starka offentliga finanser och en låg statsskuld.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter