ECB höjer styrräntan 50 punkter

Europeiska centralbanken (ECB) höjer styrräntan med 50 punkter trots den senaste tidens bankturbulens. ECB-chefen: ”Inflationen är för hög”

Den europeiska centralbanken (ECB) meddelade idag att de höjer styrräntan med 50 punkter vilket innebär höjning med 0,5 procentenheter. ECB:s styrränta ligger nu på 3,5 procent vilket är den högsta nivån sedan finanskrisen 2008.

Höjningen ligger i linje med tidigare uttalanden från centralbanken men efter den senaste tidens bankturbulens med flera kraschade banker i USA trodde många att ECB skulle göra en annorlunda bedömning och höja styrräntan med 0,25 procenenheter.

Vid tidigare höjningar har centralbanken gett en hänvisning om vad nästa korrigering av styrräntan väntas bli men denna gång uteblir guidningen inför nästa räntebesked i maj.

”Inflationen är för hög”

ECB-chefen Christine Lagarde håller en pressträff där hon förklarar varför styrräntan höjs så mycket.

– Inflationen spås vara för hög under för lång tid. Därför har vi beslutat att höja våra tre nyckelräntor med 50 punkter, säger Lagarde.

Lagarde uppmanar politiker inom EU att skyndsamt bygga ut energiinfrastrukturen för att få ner energipriserna som anses vara en orsak bakom den stigande inflationen.

Värt att notera är att Lagarde utöver att vara chef för ECB även sitter i World Economic Forum (WEF) förtroenderåd (The Board of Trustees).

Konsekvenser drabbar främst länder med euro

Höjningen av styrräntan kommer först och främst drabba de länder som har euro som valuta.

Effekten på omkringliggande länder kommer också att påverkas indirekt. Sverige har inte euro men kommer ändå att drabbas eftersom svenska företag har mycket affärer inom euro-zonen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter