Efter blodbadet – Regeringen pressas till åtgärder mot Israel

Attacken mot palestinier som skulle ta emot nödhjälp i Gaza har lett till hårda fördömanden mot Israel från hela världen. Nu pressas även den svenska regeringen att markera mot Israel.

Torsdagen den 29 februari dödades över 100 palestinier och runt 750 skadades när israelisk militär öppnade eld mot en folksamling som skulle ta emot nödhjälp i staden Gaza.

Exakt vad som hände är inte klarlagt. Palestinska vittnen säger att militären skoningslöst besköt människomassan och att flera personer därefter kördes över av stridsvagnar. Den israeliska militären hävdar att man skjutit ihjäl ”ungefär 10” och att de övriga dödsoffren orsakades av tumultet som uppstod.

Oavsett så har fördömanden strömmat in mot Israel från hela världen, inklusive länder vars regeringar står Israel nära.

Drönarbilder som ska visa när attacken ägde rum. Skärmavbild: Youtube/ Al Jazeera
Drönarbilder som ska visa när attacken ägde rum. Skärmavbild: Youtube/ Al Jazeera

Det starka stödet sjunker

Hamas brutala attack mot Israel den 7 oktober 2023, där runt 1 130 personer dödades, ledde till ett aktivt stöd för Israel från hela världen och ett helhjärtat fördömande av Hamas. Men i och med den brutala krigföringen på Gazaremsan, som ska ha dödat över 30 000 personer i nuläget, har Israel sakta men säkert tappat det stöd som man fick efter den 7 oktober.

Svenska Dagbladet (SvD) rapporterar att Miljöpartiet vill att regeringen kallar upp den israeliska ambassadören för att förklara torsdagens händelser. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson anser att internationella brottmålsdomstolen, ICC, ska utreda det inträffade.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

Pratar bara med ena sidan

Sveriges borgerliga regering är däremot försiktigare med att ta ställning. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) säger till SvD att regeringen har talat med både den israeliske ambassadören i Sverige och israeliska myndigheter om det inträffade. Det framgår inte om man har talat med palestinska myndigheter.

Han vill inte kommentera om Israel har överträtt sina befogenheter i krigföringen och återupprepar att Israel har rätt att försvara sig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter