Efter EU-valet: svenskarna tycker till om euron

Trots att fler svenskar vill byta ut kronan mot euron än under 2023 års majmätning är stödet för att behålla kronan fortsatt starkt. Detta visar SCB:s senaste mätning, skriver TT. Inställningen till ett eventuellt valutabyte skiljer sig dessutom kraftigt mellan könen och olika åldersgrupper.

Har förändrats över tid

Enligt statistiska centralbyrån (SCB) svarade 30,6 procent av de tillfrågade under 2023 års majmätning att de skulle rösta ja till euron i händelse av en ny folkomröstning. Detta kan jämföras med 22,6 procent år 2022 och 34,4 procent i årets majmätning.

Kronan har fortsatt starkt stöd, med bred marginal. Trots de senaste två årens kronförsvagning. Foto: Envato
Kronan har fortsatt starkt stöd, med bred marginal. Trots de senaste två årens kronförsvagning. Foto: Envato

Under perioden runt 2012/2013, när stödet för valutan var som allra lägst1, svarade bara en av tio ja på samma fråga medan 82 procent svarade nej. Därmed har stödet för euron ökat betydligt de senaste 10-11 åren.

Fortsatt starkt stöd för kronan

Trots de senaste två årens kronförsvagning– vilken troligen har bidragit till det ökade stödet för euron – är stödet för den svenska kronan fortsatt starkare. I årets majmätning svarade 46 procent av de tillfrågade att de skulle rösta nej till ett valutabyte, vilket kan jämföras med 50,6 procent i fjol (2023). De resterande 20 procenten svarar på samma fråga att de är osäkra (”vet ej”).

De vanligaste skälen bakom oviljan att byta valuta brukar vara den egna privatekonomin och makten över den egna penningpolitiken. Fler räds att varor och tjänster kommer bli betydligt dyrare vid ett byte till euron, samt att makten över penningpolitiken förflyttas från den svenska Riksbanken till ECB:s huvudkontor i Frankfurt.

Skiljer sig åt mellan grupper

Den egna plånboken (ekonomin) avgör oftast när svenskarna får tycka till om euron. Foto: Envato
Den egna plånboken (ekonomin) avgör oftast när svenskarna får tycka till om euron. Foto: Envato

Stödet för euron skiljer sig även åt betydligt mellan olika samhällsgrupper.

Borgerliga väljare, män och äldre är mer positiva till euron än rödgröna väljare, kvinnor och de yngre. Bland män över 65 år vill hela 46 procent byta ut kronan mot euron medan siffran bland kvinnor under 30 år endast 25,6 procent.

Frihetsnytt skrev för några veckor sedan om de politiker som – trots svenskarnas fortsatta motstånd – vill införa euron inom några år utan vare sig debatt eller en ny folkomröstning i frågan.

Faktaruta (undersökningen)

Mätningen ingår i SCB:s stora partisympatiundersökning där 4 427 svarat. Urvalet var 9 236, vilket ger en svarsfrekvens på knappt 50 procent. De tillfrågade fick i mätningen svara på frågan:

”Om vi i dag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta ja eller nej till att införa euron som valuta i Sverige?”

  1. Skälet bakom detta var sannolikt den svaga tilltron till euron i spåren efter 2007-2010 års bank- och finanskris. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter