Efter krismöte – L vill förbjuda anonyma konton

Mediedrevet om Sverigedemokraternas påstådda ”trollfabriker” fortsätter och flera politiker passar på att visa hur kollektivt upprörda de är. Några som uttalar sig är Liberalerna, vars partiledare först nu uppmärksammar ett problem som funnits ett tag.

Det pågående mediedrevet mot Sverigedemokraterna (SD), med anledning av Kalla Faktas ”avslöjande” om påstådda ”trollkonton”, får alltmer politiska dimensioner. Etablissemanget har skrämts upp vetskapen om att de håller på att tappa kontrollen över informationsflödet.

Under onsdagen krävde Socialdemokraternas (S) partiledare Magdalena Andersson id-kontroller för konton på sociala medier. Detta skulle innebära en omfattande inskränkning av yttrandefriheten på internet.

Gammalt problem – varför reagerar han nu?

Magdalena Andersson. Foto: Wikipedia/ Adriel.seb/ CC BY-SA 4.0 DEED

Under fredagseftermiddagen hölls Liberalernas (L) partiledare, Johan Pehrson, en pressträff där han meddelade att han vill se ett förbud för partier att ha anonyma konton. Detta med anledning av att det bidrar till en råare ton i samhällsdebatten, samt en osäkerhet om var information kommer ifrån.

Pehrson tar dock upp att detta är ett problem som inte är begränsat till SD, utan är något som förekommer inom samtliga partier. Han tar upp Socialdemokraterna som ett exempel, vilket har varit känt under lång tid.

Varför det är först nu som han anser att det är värt att agera, trots att problemet har varit känt en tid, svarar han inte på. Det är först nu när SD pekas ut som han kräver åtgärder och då ska det röra sig om förbud.

Inte heller förklarar han hur man ska hålla koll på om ett konto styrs av ett parti, och inte en privatperson som är engagerad i partiet. När han får frågan hänvisar han till att han inte vill uttala sig om de tekniska aspekterna.

Begränsa informationsspridning inför valet

Konton på sociala medier spelar en stor roll för att sprida information. Bland annat uppmärksammas det när politikerna sviker sina löften, eller deras förda politik får katastrofala konsekvenser. Inför det kommande EU-valet vill de etablerade politikerna inte att deras katastrofala beslut uppmärksammas. Detta kan ha betydelse för desperationen att stänga ned konton som anklagas för att vara ”trollkonton”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter