Efter ökade intresset – utställning om epa-kulturen

Epa-kulturen har blivit allt mer populär hos svenska ungdomar. I Norrköping håller fotografen Benjamin Nørskov en utställning med start den 4 maj, där han skildrar epa-kulturen och de ungdomar den lockar. Utställningen kommer vara öppen för allmänheten och invigs med en epa-träff. Frihetsnytt har talat med epa-entusiasten John, som berättar mer om ungdomskulturen.

Den 4 maj kan den intresserade besöka en unik utställning som skildrar en del av den svenska ungdomskulturen. Utställningen heter EPA Sverige och hålls i Arbetets museum i Norrköping ända till hösten.

Epa-kulturen och den tillhörande musiken har växt som fenomen den senaste tiden. Tidningen Teknikens värld skriver att det är ”en gemenskapskultur för unga” och att fordonen har blivit en förlängning av ungdomarnas personlighet och identitet. Det är just denna kultur – och personerna bakom – som fotografen Benjamin Nørskov vill fånga med sina bilder.

Berättar individernas historia

Under fyra års tid har fotografen tagit bilder på ungdomar och deras fordon. Varje bild är tänkt att berätta en persons historia, och fotografen berättar följande till Teknikens värld:

– Traktorerna speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. De blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än.

Utställningen kommer troligtvis locka många ungdomar, då den invig med en epa-träff. Där kan ungdomarna även vinna priser i kategorierna ”bästa ljud, raggigaste epa och snyggaste epa”.

Intresset för epa-kulturen har ökat. Foto: Wikipedia/HerrNilsson

”En viktig del av ungdomskulturen”

Frihetsnytt har talat med epa-entusiasten John, som bor i norra Sverige. Han säger följande om den allt mer populära kulturen:

– Det är en väldigt stor del av motorintresset i Sverige, och det är även väldigt unikt då det bara är i Sverige som epa-kulturen finns. Det är ofta i epa-kulturen som ungdomars intresse för bilar föds.

John upplever att allt fler ungdomar söker sig till epa-kulturen:

– Intresset för epa-kulturen har ökat otroligt mycket de senaste åren då reglerna ändrats och det är lättare att bygga om en bil till en A-traktor. Det finns ju en del påtryckningar från polisen som vill stoppa det och införa krångliga regler, men samtidigt är det som sagt lättare och intresset ökar hela tiden.

Han säger att det framför allt är svenskar som lockas av epa-kulturen.

– Det här är ju mer en kultur som frodas på landsbygden men den tar sig in mer och mer i städer också. Men man behöver epa-traktorer på ett annat sätt på landsbygden för att ta sig till skolor och liknande, det finns inte samma möjligheter som i innerstan.

Enligt John stärker epa-kulturen gemenskapen bland ungdomar på landsbygden:

Man får ett gemensamt intresse och man hjälper gärna varandra när någon har problem med sin bil. Sedan åker man ofta på bilträffar tillsammans också.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter