tisdag, 27 september, 2022

Pegasus-skandalen: Spaniens regering ökar kontrollen av underrättelsetjänsten

Regeringen skärper kontrollen efter att israeliska spionprogrammet Pegasus har använts mot spanska ministrar och katalanska separatister

Den spanska regeringen kommer att skärpa den rättsliga kontrollen över landets underrättelsetjänst, sade premiärminister Pedro Sánchez på torsdagen. Den ökade tillsynen av underrättelsetjänsten meddelas några veckor efter att myndigheten medgav att den hade spionerat på flera separatister i regionen Katalonien.

Landets Centro Nacional de Inteligencia, CNI, har varit under internationell mediebevakning sedan april, efter att den kanadensiska digitala rättighetsgruppen Citizen Lab visade att 60 katalanska politiker, advokater och aktivister hade hackats med det kontroversiella israeliska spionprogrammet Pegasus. CNI erkände senare i ett stängt möte med spanska lagstiftare att de hade hackat sig in i mobiltelefonerna till ”några” av dessa politiker.

På torsdagen tillkännagav Sánchez planer på att se över 2002 års lag som anger rättslig kontroll av underrättelsetjänsten. ”Det syftar till att stärka garantierna för denna kontroll, samtidigt som man säkerställer maximal respekt för människors individuella och politiska rättigheter”, sa han till parlamentet.

Hans regering skulle också försöka ersätta den nuvarande lagen om officiella hemligheter, som går tillbaka till 1968 när landet fortfarande var under general Francisco Francos diktatur. ”Det är absolut nödvändigt att anpassa reglerna till demokratiska och konstitutionella principer,” tillade Sánchez.

Spionprogram i Sánches och försvarsminister Robles mobiler

Omfattningen av spionskandalen i Spanien vidgades tidigare denna månad efter att regeringen avslöjade att en ”extern” makt fått åtkomst till Sánchez och försvarsminister Margarita Robles mobiltelefoner med Pegasus spionprogram förra året. Det visade sig senare att telefonen till inrikesminister Fernando Grande-Marlaska, chefen för Spaniens polis och gränskontrollmyndigheter, också var infekterad med spionprogrammet ungefär samtidigt.

Tillkännagivandet av lagstiftningsreformen kommer också efter att den spanska regeringen sparkade chefen för underrättelsetjänsten, Paz Esteban, i vad oppositionspolitiker betecknade som ett försök att dämpa ilska bland katalanska separatistpartier som den vänsterledda minoritetsregeringen ofta förlitar sig på för sitt väljarstöd.

Det israeliska spionprogrammet Pegasus är en trojan – ett datorvirus som kan skickas ”flygande genom luften” för att infektera mobiltelefoner. Programmet får åtkomst till de övervakningsmöjligheter som mobiltelefoner har som funktion, såsom att fånga upp all kommunikation, inklusive krypterade meddelanden. Pegasusviruset gör dessutom telefonens mikrofon till en avlyssningsenhet som gör det möjligt för en Pegasus-operatör att fjärraktivera telefonens mikrofon och kamera.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer