Efter Putin-Xi samtalet: Gazproms VD lovar ”Energistabilitet för Rysslands vänner”

Gasleveranserna genom Nord Stream skruvas ned samtidigt som Kina och Ryssland förstärker sina samarbeten inom energisektorn

I onsdags höll Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping sitt andra telefonsamtal sedan Ukrainakriget började. Xi sa till Putin att Kina är ”villigt att fortsätta att erbjuda ömsesidigt stöd till Ryssland i frågor som rör kärnintressen och stora bekymmer som suveränitet och säkerhet”, som citeras i det statskontrollerade kinesiska TV-bolaget CCTV.

Precis efter på Putin-Xi-samtalet förklarade Gazprom att ingen gas kommer att levereras till Västeuropa samtidigt som gasjätten garanterar ”energistabilitet för Rysslands vänner”. VD för Gazprom Alexey Miller hade detta att säga inför toppmötet St. Petersburg International Economic Forum, som fortsätter till slutet av veckan:

– Ryssland representerar energistabilitet, och Ryssland är även en leverantör av energistabilitet för sina vänner. Efterfrågan på råvaror ersätter för närvarande efterfrågan på valutareserver. Ryssland har nu ett fönster av möjligheter i omfördelningen av världens energiresurser för rättvisa leveranser.

Miller noterade att den globala gasförbrukningen under det första halvåret av 2022 minskade med 25 miljarder kubikmeter, där 24 miljarder kubikmeter föll på EU-länderna. EU:s planer på att öka produktionen av biometan med 17 miljarder kubikmeter beräknas ta 60 år, eftersom de befintliga anläggningarna endast producerar 3 miljarder kubikmeter per år.

Geopolitiskt skifte när gasen byter riktning

När det gäller Putin-Xi-överenskommelsen, berömde Xi den ”goda utvecklingen” i de bilaterala förbindelserna sedan början av året ”inför global turbulens och förändringar.” Och särskilt sa han att Peking är villig att ”intensifiera den strategiska samordningen mellan de två länderna.”

Avgörande är att Gazprom hade ingått ett oöverträffat avtal om naturgasförsörjning med Kina under den första veckan efter invasionen av 24 februari, i ett ögonblick som den första vågen av västerländska sanktioner förbereddes och implementerades.

Bloomberg rapporterade vid tidpunkten för det rysk-kinsiska-gasavtalet att Gazprom tog ett nytt steg mot sin potentiellt största naturgasförsörjningsaffär någonsin med Kina samtidigt som nationer runt om i världen bryter ekonomiska och politiska band med Ryssland över landets invasion av Ukraina.

I ett pressmeddelande sa Gazprom att de undertecknat ett kontrakt för att bygga Soyuz Vostok-rörledningen över Mongoliet mot Kina. Om Ryssland når ett nytt leveransavtal med Kina kommer Soyuz Vostok att transportera så mycket som 50 miljarder kubikmeter naturgas per år till importörerna i Kina.

Gazprom meddelade även på onsdagen, kort efter samtalet mellan de båda statscheferna, att de avser att genomföra en stor minskning av naturgasflöden genom Nord Stream 1 till Tyskland, vilket därefter trädde i kraft under gårdagen. Denna utveckling kommer sannolikt att innebära en massiv chock för gaspriserna eftersom Europa nu kommer att kämpa för att fylla på sina lager inför nästa vinter om gasstoppet genom Nord Stream pågår under en längre tid.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter