Efter terrorstämpling – Ministern attackerar föreningsfriheten

Nyligen terrorstämplades den svenska nationalsocialistiska organisationen NMR av USA. Nu meddelar justitieminister Gunnar Strömmer att det kan vara startskottet på en inskränkning av grundläggande politiska friheter.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om att det amerikanska Utrikesdepartementet genom ett politiskt beslut valt att terrorklassa Sveriges största nationalsocialistiska organisation Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Det har dock varit oklart vad det exakt betyder för organisationens möjligheter att verka i Sverige, men nu kommer signaler om att det kan vara början på en omfattande inskränkning av de politiska friheterna i Sverige.

Vill förbjuda organisationer

Det amerikanska utrikesdepartementets beslut innebär inte automatiskt någon terrorstämpling eller förbud av NMR i Sverige. Säpo har sagt att beslutet inte påverkar myndighetens arbete, men regeringen skulle kunna verka för en terrorstämpling i EU. Den nya terrorlagstiftningen som i teorin kan inskränka föreningsfriheten är inte heller tillämplig här, då NMR inte sysslar med det slags terror som lagstiftningen behandlar.

Nu öppnar dock justitieminister Gunnar Strömmer för en mer omfattande inskränkning i föreningsfriheten. Han nämner för TT/Sveriges Radio att nazistiska eller ”andra extrema” organisationer och de som begår brott skall kunna förbjudas.

Vad som är extremt och vilka brott som han anser att NMR har begått framgår inte.

NMR demonstrerar. Källa: Motståndsrörelsen.se

Riskerar att leda till politisk förföljelse

Föreningsfriheten är inskriven i grundlagen och anses grundläggande för svensk demokrati. I regeringsformen står det: ”Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad […] föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften”.

På andra håll i världen har inskränkningar i föreningsfriheten ofta lett till olika typer av politisk förföljelse. I Tyskland som har en starkt inskränkt föreningsfrihet diskuteras exempelvis förbud av det demokratiska nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Jo då …steg för steg inskränks yttrandefriheten.

  Jag minns slutet av 1960 talet , då kunde makarna Oredsson hyra en sal i Folkets Hus för sina möten.
  Då gällde att eftersom lokalerna var uppförda med allmänna medel skulle ALLA få boka en lokal.

  Det kunde vara ngt om flygande tefat , Maranata , eller NRP .

  På den tiden stördes inte Oredssons möten av vänstervåld heller…
  Det låter otroligt idag.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter