Finansminister Elisabeth Svantesson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättade i förmiddags om regeringens och samarbetspartiet SD:s kommande åtgärder som presenterades i Tidöavtalet. Ett av många efterlängtat förslag som nu ska genomföras är en folkräkning.
Som regeringen och samarbetspartiet SD aviserade i Tidöavtalet i höstas, får Skatteverket i uppdrag att utföra en nationell folkräkning. Drygt 500 miljoner kronor har avsatts för uppgiften i budgeten för hela mandatperioden. Till en början ska myndigheten, i samarbete med andra myndigheter, skapa en bättre lägesbild av vilka personer som finns i Sverige, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) och partiledare Jimmie Åkesson (SD) på dagens pressträff.
Skyldighet att rapportera oegentligheter
Resultatet av den initiala lägesbilden ska rapporteras i september. Andra myndigheter kommer också få en större skyldighet att rapportera in oegentligheter till Skatteverket, exempelvis beslut som rör avvisning, utvisning och återkallande av uppehållstillstånd. Detta beslut träder i kraft den 1 maj i år.
– Sverige har ju en månghundraårig tradition av ordning och reda i folkbokföring och ordning och reda i mantalslängderna. Men till följd av ansvarslös migrations-, och kravlös integrationspolitik i decennier, så har vi i hög grad tappat kontrollen över hur många som bor i vårt land och vilka som bor i vårt land. Sverigedemokraterna har också tillsammans med åtminstone flera av regeringspartierna under lång tid talat om vikten av en storskalig nationell folkräkning för att återta kontrollen, säger Jimmie Åkesson.
Olika verktyg för uppgiften
Folkräkningen kommer att utföras med hjälp av olika verktyg. Bland annat handlar det om bosättningskontroller, vilka kommer att bestå av riktade kontroller i riksområden. Man kommer också få bättre användning av datamaterial, utökad befogenhet för identitetskontroller via biometri och underrättelser om saknat uppehållstillstånd.

– Vi tänker att vi i slutet av den här mandatperioden ska ha väldigt mycket bättre koll på Sverige. Vilka som är här och vilka som inte ska vara här. Har man ersättningar ska man inte kunna ha flera identiteter. Är man till exempel ”skenskild”, vilket är ganska vanligt runt om i Sveriges kommuner, det ska vi upptäcka med allt detta, avslutar Elisabeth Svantesson.
Vi får väl se. Jag är luttrad. Och har man (L) med i båten blir det inte många årtag.