Egypten rasar över svart Kleopatra

När Netflix presenterade sin serie om den egyptiska drottningen Kleopatra i skepnad av en svart kvinna i huvudrollen, får egyptierna nog av identitetspolitiken. En egyptisk advokat stämmer nu företaget för tilltaget och anklagar Netflix ledningsgrupp för att ha deltagit i ”detta brott”.

Netflix nya dokumentärserie Queen Cleopatra av Jada Pinkett Smith har hamnat i ett rejält blåsväder. Drottning Kleopatra som levde år 69-30 före Kristus, var av grek-makedonisk härkomst men rollen spelas av en mörkhyad kvinna och i reklamen hävdas att hon var mörkhyad.

Detta har väckt en hel del ilska både bland forskare, som anklagar Netflix för att inte vara sanna i sin historiska beskrivning, och nu även det egyptiska folket.

Advokat stämmer Netflix

Målning av Kleopatra med vit hudfärg. Daterad till 1:a århundradet e.Kr
Målning av Kleopatra med vit hudfärg. Daterad till 1:a århundradet e.Kr

De egyptiske advokaten Mahmoud al-Semary anklagar nu Netflix för att försöka ”främja det afrocentriska tänkandet som inkluderar slagord och skrifter som syftar till att förvränga och radera den egyptiska identiteten”.

al-Semary kräver att åklagaren ”vidtar nödvändiga rättsliga åtgärder” mot de ansvariga för dokumentärfilmen samt blockerar Netflix tjänster i Egypten, skriver Egypt Independent. Han hävdar också att detta är ett hån mot egyptisk historia och identitet.

En politiserad ”sanning”

Den före detta egyptiska antikvitetsministern Zahi Hawass beskrev det som ”förfalskning av fakta” att skildra drottning Kleopatra som en svart kvinna och tillade: ”Detta är helt och hållet falskt. Kleopatra var grekisk, vilket innebär att hon var blond, inte svart.”

Professor emeritus i Medelhavshistoria vid Cambridgeuniversitetet David Abulafia skriver i The Spectator att ”Det är lättare med drottning Kleopatra VII av Egypten än med nästan alla andra från den tiden. Hon var medlem av en grekisk dynasti som härskade över Egypten och som kunde spåras tillbaka till Alexander den stores general Ptolemaios. Ptolemaierna gifte sig med andra greker, och ibland gifte de sig till och med med sina systrar, en gammal egyptisk sed.”

”Netflix kan mycket väl göra en god gärning genom att göra dokumentärer om berömda drottningar, men genom att fästa grova rasistiska kriterier vid dessa figurer gör man nonsens av det förflutna”, avslutar Abulafia. ”Det är det numera välkända problemet med den historiska sanningen som står i vägen för en politiserad sanning som representerar vad människor vill att det förflutna ska ha varit, snarare än vad som faktiskt hände.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter