Ekonomen – Då kan du räkna med starkare svensk krona

Mycket tyder på att den svenska kronan börjar gå mot sitt slut, men man ska samtidigt inte ropa hej för tidigt. Detta säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i bankens nya konjunkturprognos. Det kan nämligen dröja några månader innan förstärkningen börjar synas.

Ingen förstärkt reskassa (än)

Utlandssemestern (åtminstone till USA och euroområdet) kommer att vara fortsatt dyr på grund av den svaga svenska kronan. Åtminstone ett litet tag till. Foto: Envato

Enligt prognosen fortsätter inflationen i Sverige att sjunka, även om vissa orosmoln kvarstår. Det är främst en alltför snabb återhämtning i ekonomin i räntesänkningarnas spår och en fortsatt kronförsvagning som kan riskera inflationsnedgången.

Kronkursen har till stor del styrts av amerikanska räntor1 som – liksom de svenska – hållits höga de senaste åren för att få bukt med den höga inflationen. Ifall den amerikanska centralbanken (Fed) inleder sina första räntesänkningar i september (som många bedömare tror) kan kronan åter börja röra sig mot starkare nivåer, säger Christina Nyman.

Om europeiska centralbanken (ECB) sänker sin styrränta2 under sommaren kan även denna bidra till en viss kronförstärkning. Dock inte innan sommarsemestern går mot sitt slut, varför de som hoppades på en starkare reskassa riskerar att bli besvikna.

Varför ska man lämna Sverige när det är som grönast, varmast och vackrast? Foto: Envato

Fullgoda inhemska alternativ

Att kronan inte stärks innan semestern påverkar de svenskar som planerat en utlandssemester i sommar.

Som alternativ finns det mycket i Sverige att upptäcka och uppleva, samtidigt som man stödjer den svenska besöksnäringen istället för den utländska.

Inhemsk turism kan även förena svenskar från olika landsändar och stärker även möjligheterna till att svensk landsbygd och många mindre orter överlever på sikt.

  1. Detta avser amerikanska FED:s (centralbankens) styrränta, såväl som räntor på obligationsmarknaden. []
  2. Riksbankens styrränta är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter