Ekonomer: ”Naturligt med räntesänkning”

Hög skuldsättning, korta bindningstider och höga räntor som slagit hårt och snabbt, förklarar varför Sverige är bland de första västländerna att justera ned räntorna. Detta säger Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson till TT. Även SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist är inne på samma spår.

Fyra på bollen

Schweiz nationalbank var tidigt ute med en sänkning av styrräntan. Foto: Wikipedia /Marc-Lautenbacher

Bortsett från mindre ekonomier som Tjeckien och Ungern, var Schweiz nationalbank allra först ut med sänkning av styrräntan1. Riksbankens anslutning till sällskapet i onsdags innebär även att Sverige går i bräschen, vilket är både naturligt och har sina förklaringar enligt de ekonomer som TT talat med.

Som huvudskäl nämner Torbjörn Isaksson de senaste årens kraftiga räntehöjningar, vilka har slagit extra hårt mot de svenska hushållen. Detta, i kombination med den höga arbetslösheten, de många konkurserna och den svaga BNP-tillväxten jämfört med många andra länder.  

”Ekonomin är i grunden stark”

Det är främst den höga skuldsättningen och hushållens korta bindningstider som gjort att räntorna slagit snabbare i Sverige, säger Isaksson. Även om Sverige går före andra centralbanker med räntesänkningarna, förväntar sig han att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att följa efter om några veckor.

Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Wikipedia /News Oresund

Han betonar dock att den svenska ekonomin – trots räntekänsligheten – är stark då näringslivet är konkurrenskraftigt, lönebildningen ”synnerligen ansvarsfull” och statsfinanserna starka2.

”Naturligt och bra”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist påpekar att Riksbankens beslut att gå i bräschen är både naturligt och bra. Särskilt när man flaggar för ytterligare sänkningar under rätt förutsättningar2.

Han beskriver samtidigt en svensk ekonomi som befinner sig på ett öppet hav med ganska höga vågor och att det därför är bra att Riksbankens beslut grundar sig på utvecklingen inom ekonomin.

-Det hade nästan varit tjänstefel att inte sänka räntan utifrån inflationsutfall och svårt för Riksbanken att ducka, avslutar han.

  1. Den schweiziska räntesänkningen ägde rum redan den 21 mars i år. []
  2. Det vill säga, man iakttar viss försiktighet och tonar ned förväntningarna något. [] []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter