Ekonomer vill se åtgärder mot SMS-lån

Ekonomisk kris, som idag, främst drabbar personer med små marginaler. SMS-långivare erbjuder lösningar som kan verka lätta, men som blir svåra med tiden eftersom villkoren liknar ocker. Nu varnar flera ekonomer för SMS-lån, och krav ställs på hårdare reglering med nedställt räntetak, på samma sätt som i Finland.

SMS-lån borde möjligen kallas ”snabblån”, eftersom kopplingen till SMS numera är svag, men begreppet har satt sig. SMS-lån har alltid hög ränta och är aldrig bra, men kanske bättre än alternativet. Det framgår som att antalet SMS-lån har ökat, i alla fall till år 2020, enligt en studie från 2021 gjord av Finansinspektionen. Även efter detta finns det åtminstone en stark aktuell indikation på ökning: Lånea konstaterar att nätsökningar på textsträngar relaterade till snabbare lån med enklare prövning har ökat kraftigt.

SMS-lån sätter ofta låntagaren i problem och ofrihet under lång tid eftersom räntan med de flesta mått är oskäligt hög. De enda säkra lån som finns är egentligen från långivare som står under Finansinspektionens tillsyn. Finansinspektionen har också kritiserat förmedling av snabblån eftersom den som tillhandahåller själva lånekapitalet inte får komma i kontakt med slutkunden och genomföra ordentlig kreditprövning, en prövning som kanske hade resulterat i att ett riskfyllt lån inte hade beviljats.

Verksamheten med snabblån/SMS-lån har dock visat sig synnerligen lönsam för långivare, och tyvärr framför allt genom de möjligheter som finns att kräva dröjsmålsränta och olika avgifter med Sveriges effektiva myndighetsapparat för indrivning till hjälp. En verkligt lönsam kund för snabblåneföretagen är en kund vars låneavtal har havererat.

Ekonomer vill se åtgärder

Som SVT rapporterar, så varnar nu ekonomer med inriktning på konsumentekonomi för utvecklingen och rekommenderar också sänkt lagstadgat räntetak på lån, från 40 procent plus referensränta(1) till kanske samma nivåer som i Finland: 20 procent, och från och med i höst 15 procent.

(1) Referensräntan är Riksbankens styrränta, eventuellt avrundad till närmas högre halvprocent. Styrräntan är den fastställda ränta som styr till vilken ränta banker kan låna ut till, eller låna av Riksbanken.

I Finland har detta lett till att företag med ockerliknande räntor städats bort från marknaden, och till att färre människor har fått  betalningsanmärkning. På samma sätt skulle detta kunna vara en lösning även för den svenska kreditmarknaden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter