El Salvador gör rent hus med organiserad brottslighet – Amnesty rasar

Polisen i El Salvador har gripit omkring 50 000 misstänkta sedan landets president Nayib Bukele förklarade ”krig” mot de kriminella gäng som terroriserar hans land. Amnesty International är rutinmässigt upprört över att mänskliga rättigheter kränks. President Bukele, som införde bitcoin som officiell valuta, är van vid internationella klagomål.

El Salvadors rikspolischef förklarade enligt Daily Mail att man planerar att sätta 40 000 av de gripna i ett nytt ”megafängelse” som håller på att byggas.

President Nayib Bukele förklarade undantagstillstånd i 30 dagar den 27 mars efter att 87 människor mördats på tre dagar. Sedan dess har undantagstillståndet förlängts en månad i taget, vilket gett myndigheterna stora befogenheter och gjort det möjligt att bekämpa gängen med mer hårdföra metoder.

Gängen är ett enormt problem i El Salvador, med illa beryktade gängbildningar som MS-13 och Barrio 18. Landet har haft en av världens absolut högsta mordfrekvenser med en topp på 103 mord per 100 000 invånare år 2015, vilken dock sjunkit kraftigt sedan dess då myndigheterna i olika omgångar försökt bekämpa gängvåldet. Efter att gängkrigen alltså åter blossat upp i mars var president Bukeles hårdföra åtgärder omåttligt populära hos folket – 91 procent stödde regeringens insatser mot gängen enligt en opinionsmätning av Gallup i april.

Lågt intresse för banditrättigheter

– Det var på tiden att vi fick en president som verkligen fick oss att känna att detta är vårt land [inte gängens], säger en ”mannen på gatan” som intervjuas av MSNBC den 18 augusti, och han förefaller alltså vara representativ.

Myndigheterna uppskattar antalet gängmedlemmar i landet till omkring 70 000, varav majoriteten nu alltså kommer att få skaka galler i många år, eftersom man höjt straffen för att bara vara medlem i något av gängen.

Amnesty och andra så kallade rättighetsgrupper fördömer nu polisens insatser och hävdar att man i ett antal fall gripit oskyldiga människor ”inklusive minderåriga utan gängkopplingar”. Hur Amnesty har gjort denna bedömning är oklart, men Amerika-chefen för Amnesty International, Erika Guevara-Rosas, menar att Bukele ”upprepade gånger inte hållit sitt ord” om att ”respektera mänskliga rättigheter i landet”.

– Med förevändningen att man bestraffar gäng, begår El Salvadors myndigheter omfattande och flagranta brott mot mänskliga rättigheter och kriminaliserar människor som lever i fattigdom, sade Guevara-Rosas i juni.

Utöver de 50 000 gripandena har myndigheterna i olika operationer beslagtagit över 1 500 fordon samt en okänd mängd vapen och narkotika.

Självständig president

President Bukele har även tidigare visat sig respresentera sitt folk mot utlänska makthavare hellre än tvärtom. Han införde för två år sedan bitcoin som en parallell officiell valuta i landet, trots att den internationella bankmakten protesterade och trots att medierna (även i El Salvador) gjorde allt för att diskreditera åtgärden. Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar i världspressen där man sätter förstoringsglaset på mikroskopiska demonstrationer mot bitcoin-lagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter